• home
 • video
 • pas verschenen

  PSG, Wolfsburg en nu ook Fiorentina... Red Flames veroveren Europa

  V.l.n.r: Evrard, Wullaert, Philtjens, Vanmechelen en Cayman.

  Davina Philtjens naar Fiorentina, Tessa Wullaert bijna kampioen met Wolfsburg... Ruim de helft van de Red Flames speelt in het buitenland. "En dat komt het team ten goede", zegt bondscoach Ives Serneels.

  Red Flame Davina Philtjens verruilt haar shirt van Ajax voor het paarse exemplaar van Fiorentina. De middenveldster kiest voor een tweejarig avontuur in de Italiaanse Serie A. Een kans die Philtjens naar eigen zeggen "niet kon laten schieten".

  En ze is niet de enige international die in het buitenland haar voetbalkunsten mag tonen. Maar liefst 13 Red Flames zijn actief in een buitenlandse competitie. Wie zei dat enkel de Rode Duivels hun mannetje kunnen staan in Europa?

  Bondscoach Ives Serneels ziet het graag gebeuren. "Als mijn speelsters de stap naar het buitenland zetten, is het belangrijk dat ze individueel sterker kunnen worden. Dat was de afgelopen jaren het geval en daar kunnen ook de Red Flames sterker uitkomen."

  "Ook de speelsters in de Belgische ploegen hebben vooruitgang geboekt. Je merkt wel dat de meisjes die de juiste stappen hebben gezet, ook naar het buitenland, sterker en beter zijn geworden. En dat komt het team ten goede."

  "Of dit mijn taak moeilijker maakt? We proberen telkens te kijken naar het juiste evenwicht. Ik kijk naar de speelsters die in vorm zijn, niet naar de competitie waarin ze spelen."

  Welke Red Flames staan hun vrouwtje in het buitenland?

  Nederlandse Eredivisie:

  Davina Philtjens is momenteel nog aan slag bij Ajax, samen met Nicky Van Den Abbeele. De twee Red Flames maken nog kans op de dubbel in Nederland. Op 2 juni spelen ze de bekerfinale tegen PSV.

  Om de titel te veroveren ziet het er ook redelijk goed uit voor Philtjens en Van Den Abbeele. Met nog 3 wedstrijden voor de boeg hebben ze 5 punten meer dan het Twente van doelvrouw Nicky Evrard en aanvalster Jassina Blom, dat wel nog een match tegoed heeft. Een wereld van verschil met de mannelijke collega’s van Twente, die veroordeeld zijn tot de degradatie.

  Franse Ligue 1:

  In Frankrijk zijn de speelsters van Lyon zo goed als zeker van de titel. Maar twee Red Flames strijden nog voor een ticket voor de Champions League. Davinia Vanmechelen kan met PSG (2e) de beste kaarten voorleggen, Janice Cayman moet met Montpellier (3e) nog een kloof van vijf punten goedmaken op vier speeldagen. Bovendien speelt PSG ook de finale van de beker in Frankrijk tegen Lyon.

  Red Flames Jana Coryn en Maud Coutereels hielpen Lille vorig jaar aan de promotie naar de hoogste klasse. In hun eerste seizoen in de Ligue 1 hebben ze met een zevende plek een mooi debuut achter de rug.

  Italiaanse Serie A:

  In de Serie A konden ze dit seizoen één Red Flame in actie zien. Doelvrouw Diede Lemey staat onder de lat bij Verona, dat zich in de Italiaanse middenmoot heeft genesteld.

  Volgend seizoen komt daar dus Davina Philtjens bij. De middenveldster zoekt bij Fiorentina (momenteel 4e) naar prijzen. "Ze zal zeker haar steentje kunnen bijdragen", zegt bondscoach Serneels. "Davina zal zo'n stap pas zetten als ze sportief een nieuwe uitdaging heeft."

  Duitse Bundesliga:

  Tessa Wullaert is de absolute ster bij de Red Flames, maar ook bij Wolfsburg gooit ze hoge ogen. Vorig jaar kroonde ze zich al tot Duits landskampioen en ook dit jaar is de aanvalster op weg naar de landstitel. En daar kan nog een mooie prijs bijkomen, want Wolfsburg staat in de finale van de Champions League.

  Ook doelvrouw Justien Odeurs (20) kan je aan het werk zien in Duitsland. Ze staat tussen de doelpalen bij USV Jena, dat momenteel onderaan hangt in de Bundesliga.

  Engelse Premier League:

  Bij een bezoekje aan het zuidwesten van Engeland kan je maar liefst 3 Red Flames tegen het lijf lopen. Middenveldster Julie Biesmans en spits Yana Daniëls verdedigen de rood-witte kleuren van Bristol City. Lorca Van De Putte is op dit moment geblesseerd.

  Maar volgend seizoen krijgen ze mogelijk concurrentie van... Tessa Wullaert. De topschutster is einde contract in Wolfsburg en is niet van plan om bij te tekenen. "Ze heeft haar zinnen gezet op Engeland", weet ook Ives Serneels. Ze lijkt op weg om clubgenote te worden van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne bij Manchester City.