• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League wacht op internationale rapport over VAR van Club-Anderlecht

  Ref Lawrence Visser kreeg lof voor zijn aanpak van Club-Anderlecht.

  Voordat de Pro League zich uitspreekt over de prestatie van de VAR bij Club-RSCA wil de profliga de evaluatie van het mondiale orgaan dat de VAR begeleidt afwachten. Voorzitter Pierre François was wel erg lovend over ref Lawrence Visser: "Hij was een lichtpunt."

  Door enkele optredens - of juist niet - leverde de VAR in Club-Anderlecht (1-2) een pak controverse op, met de uithaal van Club-voorzitter Bart Verhaeghe als climax.

  Gisteren was er een buitengewone vergadering van de raad van bestuur van de Pro League, die overigens al langer gepland was. De VAR kwam er natuurlijk bij op de agenda.

  Vorige week zorgde François nog eigenhandig dat videoref Yves Marchand na zijn weinig geslaagd optreden in Gent-Standard voor de rest van het seizoen op non-actief werd gezet.

  Nu klinkt de profligatopman gematigder: "Ik ga niet in polemiek treden. De fouten waren niet van dezelfde categorie als vorige week." François wil eerst het rapport van de IFAB, de International Football Association Board, het mondiale orgaan dat de wetten en regels van het voetbal beheert.

  "Omdat we nog in een testfase zitten, evalueert de IFAB nog steeds alle beelden om de competities zo goed mogelijk te begeleiden in het VAR-project. Ik heb aan scheidsrechtersbaas Johan Verbist gevraagd om me die evaluatie zo snel mogelijk te bezorgen. Liefst dinsdag al. Zonder die informatie neem ik geen standpunt in." Ook Verbist zelf wacht op het rapport om zijn wekelijkse beoordeling te maken.

  François: "In ingewikkelde tijden voor de arbitrage was Visser een lichtpunt"

  François was overigens wel erg lovend voor Lawrence Visser, die zondag de topper leidde. "Het was een moeilijke wedstrijd, die nog lastiger werd door de interventies van de videoref, onder een enorme druk van het thuispubliek. En dat bedoel ik in positieve zin: een voetbalstadion is geen Franse academie."

  "Visser trok zijn streng. Hij bewijst dat we er goed aan gedaan hebben om zo'n jonge, talentvolle scheidsrechter semiprof te maken. Hij durfde zo'n wedstrijd te fluiten. In ingewikkelde tijden voor de arbitrage was Visser een lichtpunt."