• home
 • video
 • pas verschenen

  Mehdi Carcela is weer primus van "Lion Belge": "Cijfers zeggen veel"

  Mehdi Carcela kwam tijdens de winterstop naar Luik.

  Mehdi Carcela is verkozen tot beste speler van Maghrebijnse herkomst in onze competitie. Die trofee - de Lion Belge - viel de Marokkaanse offensieve middenvelder van Standard ook al in 2015 te beurt. Hij volgt de Algerijn Ishak Belfodil, ook al Standard, op op de erelijst.

  Het zijn de journalisten en een erejury die de prijs toekennen. De trofee werd gisteren in Brussel uitgereikt door Brussels staatssecretaris Fadila Laanan.

  Carcela ontpopt zich tot een van de smaakmakers in Play-off 1 en is de stuwende kracht achter de opmars van Standard, dat tot op 2 punten van Anderlecht en 4 punten van leider Club Brugge is genaderd. Hij was in 13 competitieduels goed voor 5 goals en 7 assists.

  In het referendum gaat de Marokkaan de Tunesiërs Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) en Dylan Bronn (AA Gent) vooraf. Beste jongere was Selim Amallah van Moeskroen, net als Carcela van Marokkaanse afkomst.

  "Deze trofee doet deugd omdat hij teruggaat naar mijn roots. Ik draag hem dan ook op aan mijn vader", reageerde Carcela. Waarom schittert hij aan de boorden van de Maas? "Ik ben in Luik geboren, heb er mijn familie rond mij en voel me er goed."

  Carcela hoopt nog op WK-selectie

  Carcela keerde in de winter terug naar Luik als huurling van de Spaanse tweedeklasser Granada. De creatieve, maar soms ook wispelturige, linkspoot hoopt met zijn prestaties de Franse bondscoach van Marokko, Hervé Renard, te overtuigen om hem mee te nemen naar Rusland. In september 2017 riep die een laatste keer Carcela op bij de Leeuwen van de Atlas.

   

  Carcela ging ook over de tongen in Extra Time: "De cijfers zeggen heel veel"

  In Extra Time konden ze ook niet voorbij aan de topprestaties van Carcela in deze play-offs. Marc Degryse stelt zich zelfs openlijk de vraag: "Is het door Sa Pinto of door Carcela? De cijfers zeggen heel veel." Zonder Carcela kreeg scoorde Standard in 24 wedstrijden 28 keer (1,17/match), goed voor 30 op 72 punten. Met Carcela vielen er 31 goals in 13 duels (2,39/match), goed voor 30 op 39.

  Joos vindt het knap van Sa Pinto dat die het verstand heeft om Carcela zijn zin te laten doen.

  Minpuntje is wel dat hij de tegenstand soms wel eens durft te provoceren door de jongleren. Hij deed dat tegen Genk ook. Mulder: "Jammer. Hij wil dan al zijn talent laten schijnen, maar daardoor redt hij het niet in het buitenland."

  Tweets over de Lion Belge: