• home
 • video
 • pas verschenen

  Borkelmans wordt bondscoach bij Jordanië: "Marc heeft mij aangeprezen"

  Borkelmans was jarenlang de assistent van Marc Wilmots bij de Duivels.

  Vital Borkelmans kiest voor een verrassend avontuur: de ex-assistent van Marc Wilmots bij de Rode Duivels gaat als bondscoach aan de slag bij Jordanië. De 54-jarige oud-voetballer van Waregem, Club en Cercle Brugge en AA Gent geeft meer uitleg bij Radio 2. "Ik ben er eigenlijk de 2e bondscoach."

  Van 2012 tot 2016 werkte Borkelmans bij de Rode Duivels samen met bondscoach Marc Wilmots, maar na het deels mislukte Euro 2016 stopte die job én de samenwerking. Wilmots ging vorig jaar zonder Borkelmans naar Ivoorkust, waar hij ondertussen al niet meer werkt. Dat was even een moeilijk moment voor Borkelmans.

  Maar nu hielp Wilmots hem aan zijn nieuwe functie: "Marc heeft mij bij de Jordaanse bond aangeprezen. Het is snel gegaan: 2 weken."

  "Ze vroegen mij om van 15 tot 29 mei bij 2 oefenwedstrijden daar alles te bekijken. Ik heb geantwoord dat dat goed was voor mij."

  "Ik ben heel, heel, heel nieuwsgierig"

  Wat gaat hij nu juist doen bij de Jordaanse nationale ploeg? "Ik ben eigenlijk 2e bondscoach. De persoon die daar nu is, wil ik graag houden omdat hij die groep kent."

  Jordanië is de nummer 117 op de FIFA-ranking. Jamal Abu-Abed is de huidige bondscoach. In mei oefent Jordanië tegen Cyprus en China.

  Borkelmans weet nog niet echt wat hij van het Jordaanse avontuur mag verwachten: "Ik kan echt niet zeggen hoe de competitie daar is, ik ken de spelers niet. Ik krijg de nationale ploeg onder mijn hoede. Ik moet de staf maken, er moet nog professioneler gewerkt worden. Dat zijn mijn bevoegdheden. Ik laat alles op mij afkomen."

  Het is een sprong in het duister. "Zeker. Maar ik ben iemand die zulke uitdagingen aangaat. Dit is een mooie kans en die wil ik pakken. Voor mij is het belangrijk dat ik daar iets kan opbouwen. Dat doe ik graag." Na zijn twee weken in mei begint hij er echt aan op 1 juli.

  "Contact met Duivels op WhatsApp"

  Borkelmans heeft niet alleen nog contact met Wilmots, maar ook met een pak Duivels: "Regelmatig op WhatsApp met Vermaelen, Mertens, Kompany, Hazard en zeker Nainggolan. Ik heb hen mijn wending uitgelegd. En zij zeggen me: "Coach, je moet dit doen." Daarom doe ik het dan ook."

  "Ik vind het leuk dat als je berichten stuurt, ze meteen reageren. Dat toont dat ze het hart op de juiste plaats hebben."