• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhoenacker wint ook nog op zijn 41e: "Blijf genieten, want is misschien de laatste"

  Marino Vanhoenacker: "Ik heb een hele dag zitten foeteren."

  Triatleet Marino Vanhoenacker is zoals een goede wijn: hij lijkt beter te worden met de jaren. In Australië won hij al zijn 17e Ironman. "Ik denk dat ik nog 3 à 4 grote cartouches heb en dan is het genoeg geweest."

  "17 zeges, dat begint veel te worden. Maar ik geniet er nog elke keer even veel van als mijn eerste zege. Anders was ik al lang gestopt."

  "Ik heb nu ook op elk continent een Ironman gewonnen. Weer een recordje erbij dus. Het gaat lekker."

  "Ik dacht wel eerst dat dit record nog door mijn vingers zou glippen, want ik word er niet jonger op. Ik heb veel geïnvesteerd in deze wedstrijd. Ik heb veel en hard getraind, met nieuwe trainingsmethodes. Allemaal om de jonge gasten van antwoord te kunnen dienen."

  "Ik had echt het gevoel: het is nu of nooit. Als het dan lukt, is dat een enorme opluchting."

  Het ging wel niet van een leien dakje. "Ik ben nog niet vaak zo diep geweest. Er zat de hele dag druk op de ketel. Ik zat voortdurend te foeteren, op mezelf en op de anderen. Aan de finish was ik een wrak. Mentaal en fysiek was ik op, op, op."

  "Nog 3 à 4 grote cartouches en dan is het genoeg geweest"

  Marino Vanhoenacker wordt later dit jaar 42 jaar. Hoe lang kan hij dit nog allemaal blijven opbrengen? "Ik geniet van elke race in het besef dat het mijn laatste kan zijn. Het is aan mij om in te schatten wanneer ik de stekker eruit moet trekken. Ik denk dat ik nog 3 à 4 grote cartouches heb en dat het dan genoeg geweest is."

  "Er blijft niet veel meer over op mijn verlanglijstje. Mocht ik er nog 1 of 2 kunnen winnen, dan is het voor mij goed geweest. Als ik er volgend jaar eentje kan winnen, zal ik de oudste Ironman-winnaar zijn. Maar je mag je ook niet verkijken op die 17 zeges. Je wint zo'n wedstrijd niet zomaar. Je moet elke keer vechten tegen jezelf."