• home
 • video
 • pas verschenen

  Remco Evenepoel is heer en meester in Vredeskoers: "Ben Merckx niet"

  Remco Evenepoel liet zich alle dagen zien en won 2 ritten in Tsjechië.

  Remco Evenepoel is zich een serieuze naam aan het maken in de wielrennerij. De 18-jarige junior, die in 2016 stopte als voetballer bij Anderlecht, won de Vredeskoers in Tsjechië op indrukwekkende wijze. Hij won 2 ritten en pakte alle truien. "Ik ben Eddy Merckx niet: hij is hij, ik ben ik."

  Evenepoel toonde dinsdag al dat hij in een goeie vorm zit: hij won het BK tijdrijden voor junioren in Vresse-sur-Semois, waarbij hij een snellere tijd neerzette dan de winnaar bij de beloften.

  Daarop vloog Evenepoel met de Belgische ploeg naar Tsjechië, waar hij van donderdag tot zondag aan de slag was in een van de meest prestigieuze rittenkoersen voor junioren.

  Hij gaf er 4 dagen lang zijn visitekaartje af: in de eerste rit reed hij meer dan 60 km solo in de aanval. Die strandde, maar hij spurtte met zijn achtervolgers nog naar de 5e plaats.

  Het eerste deel van de 2e rit was een tijdrit over 11,5 km. Die won hij én hij pakte de leiderstrui. "Dat maakte me dolblij, want het was de eerste gele trui in mijn leven."

  Evenepoel, een Ardens type dat kan tijdrijden en klimmen, voorspelde toen al dat hij de trui wel eens zou kunnen houden, "omdat ik mij goed voel op de hellingen".

  Winnen met minuten: "Vergelijk me niet met Eddy Merckx"

  En zo geschiedde.  In de koninginnenrit op zaterdag moest de talentvolle Belg alleen de Tsjech Karel Vacek voorlaten in dezelfde tijd. Gisteren volgde dan de kroon op het werk. In de slotetappe naar Terezin reed hij jan en alleman uit de wielen met een aanval onderweg: wat de rest ook probeerde, ze kwamen niet meer terug. Evenepoel won met een bonus van 1'17".

  In de eindafrekening had hij 1'55" voorsprong op de Deen Mattias Skjelmose Jensen en 3'53" op de Noor Ludvig Fischer Aasheim.

  De loftrompet schalde voluit: "Het is leuk om te horen dat ze me de nieuwe Eddy Merckx noemen, maar dat is een veel te sterke bewering. Ik ben niet zoals hij: hij was een buitengewone renner en het is niet goed om mij met hem te vergelijken. Hij was hij, ik ben ik."

  "Ik ben nu gewoon heel blij met wat ik gedaan heb. Maar ik wil ook de sterkte van ons team benadrukken. De jongens hielpen me heel veel. Ze hebben me goed bijgestaan op de hellingen, dankzij hen win ik. Ze verdienen een grote dankjewel", bleef Evenepoel alleszins bescheiden.

  Tweets over de Vredeskoers: