• home
 • video
 • pas verschenen

  Joël Smets: "Eric Geboers oversteeg de motorcross"

  Eric Geboers werd letterlijk op handen gedragen door de fans.

  0 / 0

  Eric Geboers werd letterlijk op handen gedragen door de fans.

  Met Eric Geboers neemt de motorcrosswereld afscheid van een van zijn grootste en ongetwijfeld kleurrijkste rijders. "Hij heeft de sport naar een hoger niveau getild", zegt Joël Smets, die zelf ook 5 keer wereldkampioen werd. "Eric was zijn tijd ver vooruit."

  Eric Geboers was de jeugdheld van Joël Smets. Het eerste jaar van Smets als motorcrosser viel samen met het laatste van Eric Geboers. "Eric heeft de motorcross naar een hoger niveau getild."

  "Hij was in alles superprofessioneel. Als een van de eersten trainde hij met een hartslagmeter."

  "Maar ook extrasportief was hij zijn tijd ver vooruit: hoe hij het publiek bespeelde, hoe hij met de media omging, zijn relatie met de sponsors,..."

  "Hij was technisch misschien niet de meest verfijnde rijder, maar hij was wel iemand waarvoor de mensen naar de wedstrijden kwamen. Hij compenseerde veel met zijn enorme doorzettingsvermogen en ijzersterke conditie."

  "Eric werkte harder dan de anderen. Die 5 wereldtitels zijn niet uit de lucht komen vallen. Dat is het resultaat van heel harde arbeid."

  "Hij was mateloos ambitieus, in het begin van zijn carrière zelfs een beetje té ambitieus. Zo sloeg hij de 250 cc-klasse over, omdat hij per se zijn doel wou bereiken in de hoogste klasse."

  "Ik was altijd jaloers op zijn creatieve brein"

  Op zijn 28e veroverde Geboers zijn 5e wereldtitel op de Citadel van Namen. Prompt kondigde hij zijn afscheid aan. "Dat was voor velen een grote verrassing, maar ik denk dat hij daar nooit spijt van gehad heeft. Eric was iemand die altijd vooruitkeek."

  Ook in het zakenleven was Geboers bijzonder ambitieus, maar niet altijd even succesvol. "Ik ben in mijn tijd bij Suzuki (waar Geboers manager was) nog regelmatig met hem op pad geweest. Ik was altijd jaloers op zijn creatieve brein."

  "Maar zoals wel vaker met creatieve mensen loopt het op organisatorisch vlak wel eens mis. Ze krijgen geen orde in de wanorde."

  Welke plaats zal Geboers krijgen in de geschiedenisboeken van de motorcross? "We moeten hem bij de allergrootsten zetten. Niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties, maar omdat hij de sport oversteeg."

  Everts: "Eric was mijn voorbeeld"

  Ook Stefan Everts reageert geschokt op het overlijden van Eric Geboers. "Het is moeilijk te begrijpen. Het is heel erg nieuws. De laatste tijd had ik minder contact met hem, maar mijn respect voor de sportman Eric Geboers blijft enorm groot", vertelt Everts aan Sporza.

  "Als kind was hij een groot voorbeeld voor mij, ik keek enorm naar hem op. Ik heb veel van hem geleerd. Hij heeft de sport professioneler gemaakt en ervoor gezorgd dat motorcross in zijn tijd populair werd."

  "Zelf was hij ook enorm populair, hij had altijd het publiek achter zich. Hij was een van de eerste om met losse handen te springen. Het publiek vond dat schitterend, dan was je een held. Maar hij trainde wel enorm hard. Hij was een afgetrainde atleet. Een van de allergrootsten in onze sport."