Het einde van Lierse: de pieken en dalen van een traditieclub

Lierse krijgt geen licentie van het BAS. De club met stamnummer 30 is niet meer, maar schreef wel een mooie pagina in het Belgische voetbalboek. De Kempense club kende gloriejaren, maar het was zeker niet altijd Lierke Plezierke.

Vroege successen, met dank aan Voorhoof

Koninklijke Lierse Sportkring, kortweg K. Lierse S.K., wordt opgericht in 1906. De Kempense club krijgt stamnummer 30. 25 jaar later is de eerste titel al een feit, met dank aan clubicoon Bernard Voorhoof, die ook lange tijd topschutter aller tijden bij de Rode Duivels was.

Lierse is daarna een vaste waarde aan de Belgische top, maar het duurt tot 1942 voor het een 2e keer kampioen wordt. Ook nu heeft Voorhoof een groot aandeel in de titel.

De Tweede Wereldoorlog hakt er zwaar in bij Lierse. Bij het bombardement van Mortsel verliest de club enkele sleutelspelers. In 1948 zakken de Pallieters voor het eerst uit eerste klasse.

Derde landstitel

Maar een nieuwe gouden generatie dient zich algauw aan, met onder meer Lucien Olieslagers en Fons Van Brandt (Gouden Schoen 1955) als diamanten aan de kroon. In 1960 wordt de club voor de 3e keer kampioen, in 1969 volgt een eerste bekerwinst.

Ook in Europa blijft Lierse niet onopgemerkt. In het seizoen 1971-1972 bereikt het de kwartfinales van de UEFA Cup, waar het door Milan wordt uitgeschakeld.

Eigenlijk had Lierse al in de eerste ronde moeten sneuvelen tegen Leeds, want het verloor zijn thuismatch tegen de Engelse grootmacht met 0-2. Maar Lierse verbaasde vriend en vijand door in Leeds met 0-4 te gaan winnen. Als waarschuwing voor volgende generaties verfde Leeds in de spelerstunnel: "Always remember Lierse".

Topspelers als Ceulemans en Vandenbergh, maar Gerets zorgt voor nummer 4

In de volgende jaren blijft Lierse meedraaien in de subtop. Dankzij de jonge Jan Ceulemans wordt de club in 1978 vicekampioen. De Caje wordt daarna opgevolgd door een andere doelpuntenmachine: Erwin Vandenbergh. Met 117 doelpunten in 178 wedstrijden zorgt de Gouden Schoen van 1981 er bijna in zijn eentje voor de Lierse keer op keer de middenmoot haalt.

Een nieuwe succesperiode begint in 1994, wanneer Eric Gerets wordt aangesteld als coach. Hij heeft net Club Luik van de degradatie gered en lijkt een uitstekende vervanger voor Herman Helleputte. Lierse behaalt, met spelers als Eric Van Meir en Bob Peeters, in het seizoen 1996-1997 een vierde (en laatste) landstitel, met twee punten voorsprong op Club Brugge.

Na de titel is er niet alleen een leegloop qua spelers, ook kampioenenmaker Gerets vertrekt. Twee jaar later volgt toch nog een nieuwe prijs. Onder leiding van coach Walter Meeuws wordt in 1999 de Beker van België gewonnen. In de finale is Lierse met 3-1 te sterk voor Standard.

Financiële moeilijkheden

In het seizoen 2002-2003 wordt nog een vierde plaats behaald, mede dankzij Arouna Koné. Na dat seizoen gaat het echter bergaf met de sportieve resultaten. Dat heeft ook financiële gevolgen: er zijn zware investeringen nodig aan het stadion en de inkomsten zijn te laag. Hierdoor komt Lierse in moeilijkheden. In 2006 raakt de club zelfs betrokken bij een gokschandaal rond de Chinese zakenman Ye.

Na enkele jaren van degradatievoetbal zakt Lierse na het seizoen 2006-2007 opnieuw naar de tweede klasse. De Pallieters zitten op de rand van het faillissement en moeten dus op zoek naar investeerders. In 2007 bereikt de club een akkoord met Wadi Degla, een Egyptische investeerdersgroep. Een faillissement wordt vermeden en Maged Samy wordt de nieuwe grote baas.

Even terug naar eerste, maar de schulden stapelen zich op

In 2010 pakt Lierse de titel in Tweede Klasse. De terugkeer op het hoogste niveau zou 5 jaar duren. Lierse sukkelt in 2015 tot in Play-Off III, waar het eerst nog Cercle Brugge uitschakelt. In de eindronde met de tweedeklassers gaat het alsnog mis.

In het seizoen 2016-2017 ondergaat Tweede Klasse een metamorfose. De competitiehervorming zorgt ervoor dat er nog maar acht ploegen kunnen strijden voor promotie naar 1A, de voormalige Eerste Klasse. Lierse behaalt over een gans seizoen de meeste punten in 1B, maar de club grijpt twee keer naast een periodetitel.

Ook in zijn laatste seizoen in 1B kan Lierse zijn ambities niet waarmaken. Het kan niet langer opboksen tegen kapitaalkrachtigere concurrenten. De schuldenberg wordt steeds groter en een ultieme poging om een overnemer te vinden springt af. Lierse faalt in zijn examens voor de Licentiecommissie en het BAS. Na 112 jaar komt er een einde aan Lierse SK.