• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-coach Van den Bosch: "Geboers was fantastisch groot sportman"

  Paul Van den Bosch was de coach van Eric Geboers in diens laatste jaar als motorcrosser. "Hij had er nog enkele jaren kunnen bij doen, maar mentaal was het op", herinnert Van den Bosch zich de 5-voudige wereldkampioen, die zondag overleden is.

  "Fysiek bestonden er geen limieten voor Eric"

  Voor Paul Van den Bosch was Eric Geboers de eerste grote internationale atleet met wie hij samenwerkte. "Ik ben zijn coach geworden in 1989-1990, voor het seizoen waarin hij zijn laatste wereldtitel gehaald heeft. Samen hebben we nog een schitterend jaar meegemaakt", vertelt Van den Bosch.

  "Ik herinner me dat hij dat laatste jaar maar 1x met de motor getraind had. Eric had helemaal geen crosstraining nodig. Hij vond zijn motivatie in triatlon en trainde volledig mee met de professionele atleten. Hij heeft toen zelfs een triatlon afgewerkt in Mol in een mooie tijd. Fysiek bestonden er geen limieten voor hem."

  "Fantastisch groot sportman"

  Na dat eerste seizoen en het behalen van zijn 5e wereldtitel kondigde Eric Geboers prompt zijn afscheid aan. "Dat was voor iedereen een complete verrassing, ook voor mij. Ik denk dat zelfs de mensen uit zijn naaste omgeving nergens van wisten", zegt Van den Bosch (foto).

  "Bij het begin van onze samenwerking had hij al gezegd dat hij tegen zijn plafond zat en alleen maar kon vallen. Toen hij in Namen zijn 5e wereldtitel won, wist hij dat hij de limiet bereikt had. Fysiek had hij er nog wel enkele jaren kunnen bij doen, maar mentaal was het op."

  "Daarna heeft hij zich met dezelfde gedrevenheid beziggehouden met de uitbouw van zijn zaak. Hij zag de dingen altijd groot en ik denk dat dat ook de reden is waarom hij zo'n groot kampioen geworden is. Hij was een fantastisch groot sportman."