• home
 • video
 • pas verschenen

  Peloton in Italië: 5 Giro-ritten om naar uit te kijken

  Vorig jaar reden de renners ook naar de Etna, Jan Polanc won toen.

  De grande partenza en drie ritten in Israël liggen achter ons. Vanaf vandaag kijken we uit naar het Italiaanse hoofdgerecht. Het peloton zal eerst een drieluik in Sardinië afwerken. Daarna trekken de renners van het zuiden naar het noorden van Italië. Wij doen alvast 5 suggesties van leuke ritten. Buongiorno Italia!

  Rit 6: Caltanissetta - Etna (164 km)

  De zesde etappe van de Giro brengt ons naar Sicilië en de flanken van de Etna. Het is de eerste krachtmeting voor de klimmers en klassementsrenners in deze Giro. De slotklim op de vulkaan stijgt in 14,1 kilometer met een gemiddelde van 6,5%.

  In totaal moeten de renners 30 kilometer op de vulkaanflanken van de Etna afleggen. Vorig jaar stond de Etna ook op het menu van de Giro. Toen pakte Jan Polanc de dagzege. Na de passage op Sicilië trekken de renners naar het Italiaanse vasteland.

  Rit 14: San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan (186 km)

  Nadat de renners het ganse land hebben doorkruist met passages in steden zoals Assisi en Imola, komen ze aan in San Vito al Tagliamento.

  Vanaf deze gemeente gaat het in één trek naar de Monte Zoncolan. Het is een gevreesde berg in de Giro, want de slotbeklimming op de Zoncolan bedraagt 10,1 kilometer met een stijgingspercentage van 11,9%.

  In het verleden werden aankomsten op de Zoncolan op naam geschreven van Gilberto Simoni (2003 en 2007), Ivan Basso (2010), Igor Antón (2011) en Michael Rogers (2014).

  Rit 16: Trento - Rovereto (34 km)

  Na de openingstijdrit in Jeruzalem zijn dit de laatste tijdritkilometers in deze Ronde van Italië. De individuele tijdrit van Trento naar Rovereto bedraagt 34 kilometer. Na 12,7 kilometer is het eerste meetpunt in Aldeno, aan de voet van de Monte Bondone. Daarna rijden de renners richting Rovereto.

  De tijdrit is redelijk vlak: een kolfje naar de hand van Chris Froome of Tom Dumoulin, of gaat een outsider aan de haal met de ritzege? Dit jaar geen ploegentijdrit in de Giro, dus deze tijdrit zal in ieder geval belangrijk zijn voor de renners die een gooi doen naar de eindzege.

  Rit 19: Venaria Reale - Bardonecchia (184 km)

  De 19e etappe in de Giro is de zwaarste van de bergritten in de Alpen en kan ook wel de koninginnenrit genoemd worden. Na de start in Venaria Reale, vlakbij Turijn, gaat het via de Colle del Lys, Colle delle Finestre en Sestrière naar de steile Monte Jafferau, goed voor 3.500 hoogtemeters.

  De Colle del Lys is het voorgerechtje voor de reus van deze Giro: de Colle delle Finestre, of dus de "Cima Coppi". De Finestre is een beklimming met stijgingspercentages die tussen de 9% en 10% schommelen. Bovendien bevinden zich op de Finestre ook onverharde stukken. De top ligt op 73 kilometer van de finish.

  De afdaling van de pas is smal en technisch, waarna in Pragelato de klim naar Sestrière begint. Vanaf Sestrière moeten de renners nog 50 kilometer afleggen. Na een afdaling wacht in Bardonecchia nog een laatste obstakel: de steile slotkilm naar de Jafferau (7,2 km klimmen aan gemiddeld 9 procent).

  Rit 21: Rome - Rome (115 km)

  Vorig jaar eindigde de Ronde van Italië in Milaan, maar dit jaar is het de beurt aan Rome. De 21e en laatste etappe van de Giro is een criterium in Rome. Het parcours bestaat uit tien rondjes van 11,5 kilometer in de Italiaanse hoofdstad.

  De start en finish liggen op de Fori Imperiali, halverwege het Colosseum en de Piazza Venezia. De renners rijden door de oude stad en via het Circus Maximus rijden ze naar het Colosseum. Eindigt deze Giro op een massasprint of laten de sprinters zich verrassen?

  Bekijk hier het volledige overzicht van de ritten: