• home
 • video
 • pas verschenen

  Leko: "5-0 is mooie herinnering, maar betekent niets voor zondag"

  "Natuurlijk zijn we zenuwachtig. Dat is normaal."

  0 / 0
  Club Brugge ontvangt zondagmiddag Anderlecht in Jan Breydel. Een topper, die ook een grote rol zal spelen in de titelstrijd. In de reguliere competitie kreeg paars-wit in Brugge een pak voor de broek (5-0). "Dat is een mooie herinnering, maar wat we zondag kunnen tussen half drie en half vijf, dat telt", zei trainer Ivan Leko vooraf.

  Het wordt zondag een belangrijke match in de titelstrijd. Als Club Brugge wint, diept het de kloof op Anderlecht uit tot 8 punten, maar bij een nederlaag zou paars-wit weer helemaal meestrijden bovenaan. "Dit is een finale", zei Leko op zijn persconferentie. "De positieve stress is er, maar we zijn klaar.”

  "Natuurlijk zijn we zenuwachtig. Dat is normaal. Wat is voetbal zonder emoties? Zenuwen hoeven niet negatief te zijn. Dit is geen gewone match. Het is een topmatch twee weken voor het einde van de play-offs. Dit is geen vriendenmatch in juni of juli. Iedereen weet hoe belangrijk het is. Maar we hebben al getoond dat we er staan op moeilijke momenten."

  “We hebben vanaf dag één tot nu aan de leiding gestaan. Ook in Play-off I hebben we getoond dat ons voetbal goed is. Het resultaat kan altijd beter, maar die matchen geven genoeg vertrouwen. Op zondag zullen we top zijn en een goeie match spelen. We hebben respect voor Anderlecht, maar ik geloof wel dat wij beter zijn. Ze hebben een goeie trainer en goeie spelers, maar als wij op ons best zijn, dan zijn wij gewoon beter. Op die manier hebben wij onze voorbereiding op deze match aangepakt."

  In de reguliere competitie werd het dus 5-0 voor Club Brugge. "Zoiets gebeurt een keer in 100 jaar. Dat is geschiedenis. Die 5-0 is misschien het mooiste dat we dit jaar gedaan hebben. Het is een mooie herinnering, maar het betekent niets voor de wedstrijd van zondag. Wat er hiervoor gebeurd is, is niet belangrijk. Wat we zondag tussen half drie en half vijf kunnen, dat is belangrijk.”

  Ivan Leko over...

  • ...de Profvoetballer van het Jaar: "Het was een dilemma op welke spelers van Club ik zou stemmen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Ruud Vormer op 1. Hij was de meest bepalende speler. Hans Vanaken staat op twee en Brandon Mechele op 3. Het is misschien subjectief dat ik drie spelers van mijn eigen ploeg gekozen heb, maar ik geloof dat het correct is. Wij waren vanaf dag 1 de beste ploeg.”
  • ...de supporters: “De supporters zullen opnieuw voor een ongelooflijke sfeer zorgen. We hebben al gezien waarom club thuis zo sterk is. We hebben de beste supporters van het land. Dat voelen wij. We spelen thuis met een andere spirit, met meer vertrouwen."
  • ...10 jaar sinds het overlijden van Sterchele: "Die 23e minuut blijft voor mij tijdens elke wedstrijd een speciaal moment. De dood van Sterchele was een van de moeilijkste momenten in mijn spelerscarrière. Daar blijf je aan denken, maar je moet voort. Het doet nog altijd pijn om erover te praten. Ik heb het liever over voetbal."
  • ...over Timmy Simons: “Hij is belangrijk voor ons, vanaf de eerste dag tot nu. Dit jaar was dat niet op het veld, maar ernaast. Hij heeft ervaring en is een geboren winnaar. Hij geeft advies, hij praat met de spelers en stopt de winnaarsmentaliteit in de groep."