• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingcontroleur tipte Kiprop over positieve test: "Teleurstellend"

  Asbel Kiprop houdt zijn onschuld staande en spreekt van afpersing.

  De zaak-Kiprop stinkt. Een dopingcontroleur heeft toegegeven dat hij de Keniaanse toploper vooraf waarschuwde voor een out-of-competitioncontrole, waarbij Asbel Kiprop positief plaste op epo. Die zegt zelf dat hij onschuldig is en de controleur hem probeerde af te persen. De IAAF onderzoekt de zaak.

  De Athletics Integrity Unit, een onafhankelijk dopingorgaan voor de atletiek, beschreef de daden van de official als "heel erg teleurstellend". De disciplinaire commissie van de wereldbond IAAF moet nu - aldus nog de AIU - oordelen of de tip de test niet ongeldig maakte.

  Als dat zo is, dan zou de olympische kampioen van 2008 en drievoudige wereldkampioen op de 1.500 meter ontsnappen aan een sanctie.

  Het incident doet andermaal twijfels rijzen over de betrouwbaarheid van het antidopingonderzoek in het Oost-Afrikaanse topatletiekland. De voorbije jaren werden tientallen Kenianen geschorst wegens doping, velen onder hen werden alleen betrapt als ze in het buitenland getest werden.

  De Keniaanse autoriteiten staan onder grote internationale druk om hun zaakjes op orde te krijgen, ook al omdat op de Keniaanse hoogvlaktes een pak andere topatleten komt trainen.

  Kiprop houdt onschuld staande

  Kiprop testte positief op epo bij de controle eind november. Hij houdt vol dat hij onschuldig is en beweert dat er mogelijk geknoeid is met zijn staal.

  Statement van Athletics Integrity Unit