• home
 • video
 • pas verschenen

  Bouchikhi loopt 6e Belgische chrono ooit op 10.000m: "Veelbelovend"

  Een toptijd voor Bouchikhi (archief) in Stanford.

  Soufiane Bouchikhi is tweede geëindigd op de 10.000 meter van de prestigieuze Payton Jordan Invitational in Stanford (VS). Slechts 5 Europese atleten liepen de voorbije 5 jaar sneller. "Er zit nog rek op", reageerde Bouchikhi.

  Soufiane Bouchikhi liep vannacht onze tijd in California de 10 kilometer in 27'41"20. Met die chrono schuift Bouchikhi op naar de zesde plaats aller tijden op de Belgische ranglijsten.
  Die 27'41"20 is ook de snelste Europese jaartijd. De kans is groot dat onze landgenoot die aan het einde van het seizoen nog altijd in zijn bezit heeft. Slechts 5 Europese atleten liepen de afgelopen 5 jaar immers sneller. Daarbij de Brit Mo Farah en Bashir Abdi. 

  "Ik zei al heel de winter dat ik dit kon"

  Onze 28-jarige langeafstandsloper is in de wolken, maar ziet nog marge: "Dit is heel mooi. Vooral de manier waarop is veelbelovend. Er zit namelijk nog rek op. De haas deed het goed tot 4 kilometer, maar stapte vroeg uit. Toen versnelde de Amerikaan Kipchirchir met verschillende rondjes onder de 64 seconden. Dat was mij te snel, zo werd de race iets te onregelmatig."

  Kipchirchir won, maar uiteindelijk maar op 1,5 seconde van de Belg. "Ik liet hem gaan, achteraf gezien was dat slim. Na enkele rondes had ik hem terug te pakken, maar dat kostte wel krachten. Ik wist dat ik deze tijd in mij had. Dat zei ik al de hele winter. Maar je moet het nog altijd bewijzen. Nu is iedereen overtuigd."

  De focus van Bouchikhi verschuift nu richting EK in Berlijn, van 7 tot 12 augustus. "Zondag keer ik terug naar België. Ik loop nog maar 5 wedstrijden, veel minder dan andere jaren. Ik wil alles op het EK zetten."

  Debognies loopt EK-limiet en breekt belofte-BR van 1984

  In dezelfde race van Bouchikhi dook Simon Debognies met 28'25"32 ruim onder de 28'49"71 die nodig is voor het EK in Berlijn in augustus, waar Bouchikhi zich vorig jaar al voor plaatste.

  Simon Debognies verbeterde met zijn tijd het Belgische record voor beloften, dat sinds 1984 op naam stond van Raf Wyns.

  Snelle Kimeli

  Ook Isaac Kimeli deed het uitstekend in Stanford. Kimeli, die zich twee weken geleden in Los Angeles al plaatste voor het EK in Berlijn op de 5.000 meter, werd in Stanford 7e in 13'21"09. Daarmee wordt hij de op 6 na snelste Belg aller tijden op deze afstand.

  Tweet over race: