• home
 • video
 • pas verschenen

  Vragen voor Renaat: Froome of toch Dumoulin? Welke Belgen blinken uit?

  Krijgen we een tweestrijd Froome-Dumoulin?

  Voor Renaat Schotte blijft de Ronde van Italië "de mooiste van alle rittenkoersen". Wat mogen we dit jaar verwachten in de Laars? Onze Giro-volger legt uit waarom het ondanks de aanwezigheid van titelverdediger Tom Dumoulin wellicht toch weer Chris Froome wordt.

  De 101e Giro d'Italia heeft een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken: Dumoulin, Aru, Pinot, Pozzovivo, Chaves, Lopez, Simon Yates,...

  Maar de meest opvallende starter is zonder twijfel Chris Froome, die ondanks zijn positieve salbutamol-test toch voor een 3e grote ronde op een rij mag gaan.

  Ik denk niet dat Froome hier nog eens op de rooster gelegd zal worden. Iedereen sleept dat verhaal tegen zijn zin mee. De onduidelijkheid hierover is geen goeie zaak.

  Het doet me terugdenken aan 2011, toen Alberto Contador ook onder voorbehoud aan de Giro mocht beginnen. Hij won die ook, maar moest die zege later wel afgeven. Terwijl hij in die bewuste Giro helemaal niet positief had getest. Dat wringt. Laat ons hopen dat we hiervan bespaard blijven.

  RCS is niet met politiek bezig, wel met business

  Ik denk dat de organisatie van de Giro nog altijd blij is met de aanwezigheid van Froome. Zij bekijken dat puur zakelijk: Froome zorgt voor meer aandacht voor hun wedstrijd.

  Daarom zijn we hier nu ook in Israël. Daar heeft RCS wat kritiek voor gekregen, maar je mag niet vergeten dat ze al jaren ook in de slag zitten met de Arabische wereld (onder meer met de Ronde van Abu Dhabi). Dat wordt wel eens vergeten.

  RCS is niet bezig met politiek, wel met business. Ze gaan in zee met gelijk wie geld op tafel wil leggen.

  Klassement: Froome vs. Dumoulin, maar er zijn kapers

  De logische verwachting is dat we naar een duel tussen Chris Froome en titelverdediger Tom Dumoulin gaan. Maar ik zie een Italiaanse kaper op de kust: Fabio Aru.

  Froome moet voor het eerst in zijn carrière pieken in de maand mei, terwijl het gerucht de ronde doet dat Dumoulin zich meer op de Tour wil richten.

  Sky staat met een enorm sterke ploeg aan de start, Sunweb niet. Dat zegt misschien ook al iets over hun ambitie. Ik denk dat we vrij snel zullen weten waar we aan toe zijn.

  Een jaar geleden stond Dumoulin er vanaf de start. Nu zal hij met die openingstijdrit wellicht weer vol gas gaan en dan kan het al 1-0 staan. En pas ook op voor de passage door de woestijn van zondag. Dat kan al voor een waaierspektakel zorgen.

  Verlies ook Thibaut Pinot niet uit het oog. Een atypische Fransman, die meer van de Giro dan van de Tour houdt. Hij won de Tour des Alps, de nieuwe waardemeter op de Giro. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand de Giro wint die vooraf niet bij de topfavorieten hoorde. Zeker nu, met al die aankomsten bergop.

  Belangrijkste beklimmingen Giro
  rit 610 meiEtna *GPM 1 
  rit 812 meiMontevergine *GPM 2 
  rit 913 meiCalascioGPM 1 
    Gran Sasso d'Italia *GPM 1 
  rit 1419 meiMonte Zoncolan *GPM 1 
  rit 1824 meiPratonevoso *GPM 1 
  rit 1925 meiColle delle FinestreCima Coppi 
    Bardonecchia *GPM 1 
  rit 2026 meiCol TsecoreGPM 1 
    Col Saint PantaléonGPM 1 
    Cervinia *GPM 1 
       
    * = aankomst bergop  

  Sprints: Viviani contro tutti

  Voor de sprinters zijn er weinig kansen in deze Giro. Vroeger waren dat er soms 10, nu maar 5 à 6. Daarom dat het sprintersveld heel mager is.

  Nu de kernen maar uit 8 in plaats van 9 renners mogen bestaan, is het ook moeilijk om een klassementsman én een sprinter mee te nemen. Als dit het gevolg is van deze nieuwe regel is dat jammer.

  Nu wordt het wellicht Elia Viviani contro tutti, ook al won Viviani nog maar 1 rit in de Giro (in 2015 in Genua). Hij stond er dit seizoen al heel vroeg, heeft hij zich weer kunnen opladen na zijn ontgoocheling in Gent-Wevelgem?

  Viviani zal sowieso de referentiesprinter worden, want voor Quick-Step - dat niet echt een klassementsrenner heeft in deze Giro - zullen de sprints van levensbelang zijn.

  Sprinters in de Giro
  Elia Viviani (Ita)Quick-Step
  Sam Bennett (Ier)Bora-Hansgrohe
  Sacha Modolo (Ita)EF-Drapac
  Jakub Mareczko (Ita)Wilier Triestina
  Jens DebusschereLotto-Fix All
  Danny van Poppel (Ned)Lotto-Jumbo
  Niccolo Bonifazio (Ita)Bahrein-Merida
  Francesco Gavazzi (Ita)Androni
  Andrea Guardini (Ita)Bardiani

  Belgen: Campenaerts is geen gewone smurf, Wellens voor ritzeges

  België deed het de voorbije jaren behoorlijk goed in de Giro, met onder meer ritzeges voor Wellens, Keisse, Gilbert en De Gendt. Nu zou het op de eerste dag al raak kunnen zijn.

  Ik geloof in de kansen van Victor Campenaerts in de tijdrit. Hij is geen gewone smurf, op veel vlakken. Hij heeft zijn hele eerste seizoenshelft naar deze openingstijdrit toegewerkt.

  Vorig jaar kon hij in de Giro een date scoren met Carlien. Misschien kan hij dat dit jaar wel met een podiummiss?

  Bij Israel Cycling Academy is het uitkijken naar Ben Hermans, die als kopman wordt uitgespeeld. Dat is op zich al behoorlijk straf. Ik denk dat het realistischer is om voor een ritzege te gaan dan voor een klassement. Als dat zou lukken, zou Hermans geschiedenis schrijven voor zijn ploeg.

  Tim Wellens heeft al een Giro-zege op zijn palmares, maar de Wellens van nu gaat totaal anders de Giro in. Toen moest hij vol voor de aanval gaan, nu weet hij dat hij kan wachten tot de finale voor een jump.

  Ik ben ervan overtuigd dat hij probleemloos in de top 15 van het klassement zou kunnen eindigen, maar dat interesseert hem niet. Hij zal ontgoocheld zijn als hij de Giro zonder ritzege verlaat.

  Het eindpodium volgens Renaat Schotte

  1. Chris Froome
  2. Fabio Aru
  3. Thibaut Pinot

  Geen Tom Dumoulin op het podium in Milaan, omdat ik ervan uitga dat hij deze Giro toch vooral als voorbereiding op de Tour ziet en er misschien halverwege zelfs uitstapt.

  Renaat Schotte