• home
 • video
 • pas verschenen

  Philippaerts: "Paardenembryo's van 70.000 euro zijn uitzonderlijk"

  Philippaerts is zelf paardenfokker.

  België is al jaren een sleutelspeler in het fokken van toppaarden voor de internationale paardensport. In hun drang naar succes hebben rijke investeerders niet langer enkel paarden of paardenzaad uit België in het vizier. Ook paardenembryo's uit ons land worden duur verkocht.

  "Met een embryo koop je goede hoop op een toppaard"

  Het Nieuwsblad weet dat onlangs een Belgisch paardenembryo verkocht werd voor een recordbedrag van 70.000 euro. De verkoop van paardenembryo's op veilingen is een vrij recent fenomeen.

  "Op dit moment is het heel populair om met bekende vaders en moeders embryo’s te maken en voor veel geld te verkopen", geeft Ludo Philippaerts, ex-topruiter en zelf paardenfokker, uitleg aan Sporza. "Dat die techniek de laatste maanden veel populairder is geworden, heeft te maken met de populariteit van het Belgische warmbloedpaard."

  "Belgische warmbloedpaarden zijn ontstaan als een soort combinatie van Franse en Duitse paarden. Daar is de laatste jaren erg goed mee gewerkt en Belgische paarden hadden veel succes op internationaal niveau. Dat wordt wereldwijd erkent."

  Wie veel geld heeft, hoopt met een embryo twee keer goede genen te kopen. "Die prijs van 70.000 euro is uitzonderlijk. Een gangbare prijs is 10.000 tot 25.000 euro. Maar helemaal zeker ben je dan nog niet. Met een embryo koop je goede hoop op een toppaard. De kans is natuurlijk groter, maar er is geen zekerheid."

  "Spijtig dat niet meer Belgische paarden naar eigen ruiters gaan"

  De paardenembryo's die verkocht worden, komen meestal tot stand door paardenzaad van een tophengst in te brengen bij een topmerrie. Als na een tiental dagen de vrucht levensvatbaar blijkt, wordt de embryo overgeplaatst naar een draagmerrie. 

  "Zo'n draagmerrie kan elk soort paard zijn. Topmerries zelf worden nooit zwanger gemaakt omdat de combinatie van fokken en topsport heel moeilijk is", zegt Ludo Philippaerts.

  Ethisch en medisch ziet hij geen probleem. "De hele operatie gebeurt bij veeartsen en in goed uitgeruste klinieken. Dat verklaart deels waarom het zo kostelijk is."

  Philippaerts ziet wel een probleem voor de Belgische paardensport. "Het is gewoon spijtig dat in België niet meer goede paarden naar onze eigen goede ruiters blijven gaan. De handel gaat puur om geld. Soms is het interessanter om goede afspraken te maken met jonge ruiters uit België zodat je op termijn als fokker meer kan verdienen aan een paard."