• home
 • video
 • pas verschenen

  Giro-baas: "Als Froome wint, blijft zijn eindzege ook bij een schorsing"

  Vegni op een persconferentie in Israël.

  Zijn afwijkende dopingtest in de Vuelta blijft Chris Froome ook in de Giro achtervolgen, maar de Britse topfavoriet hoeft bij een eventuele eindzege niet te vrezen voor een schrapping op de erelijst. Althans, zo laat Giro-baas Mauro Vegni weten.

  Chris Froome (32) jaagt in de Ronde van Italië op een derde eindzege op een rij in een grote ronde. Froome won vorig jaar de Tour en de Vuelta, maar liet in die Ronde van Spanje afwijkende waarden bij een dopingtest noteren.

  De "salbutamol-zaak", waarin nog altijd geen uitspraak is, volgt Froome ook in de straten van Jeruzalem, waar morgen de Giro van start gaat. Froome is topfavoriet en kreeg van Giro-directeur Mauro Vegni alvast een opsteker.

  "We zullen pas in Rome op 27 mei weten of Froome de Giro wint", verklaarde Vegni, die naar eigen zeggen met UCI-voorzitter David Lappartient over de zaak had overlegd. "Lappartient heeft duidelijk gezegd dat een eventuele eindzege van Froome zal blijven staan."

  Voor Vegni moet een eventuele sanctie ingaan op het moment van de beslissing en niet vanaf de datum van de positieve test. "Lappartient begreep ons standpunt en heeft me min of meer laten verstaan dat dit voor de Giro geen probleem zou zijn."

  De organisatie van de Giro lijkt vooral een herhaling van 2011 te willen vermijden. Eindwinnaar Alberto Contador werd toen geschrapt van de erelijst nadat er pas na de Giro een uitspraak was gekomen in een eerdere dopingzaak.

  Op Twitter spreekt de UCI andere taal

  Op Twitter floot de Internationale Wielerunie UCI zijn eigen voorzitter terug. "De UCI-preses heeft niet het recht om te beslissen wanneer een mogelijke schorsing voor een dopinginbreuk moet beginnen en om te beslissen of resultaten voor de schorsingsdatum behouden of geschrapt worden."