• home
 • video
 • pas verschenen

  Preud’homme: klaar voor Standard en geen tweede keuze als bondscoach

  Preud'homme reageerde op de verhalen uit de media.

  Michel Preud’homme is bereid om met Standard te onderhandelen voor een functie bij de club voor volgend seizoen én hij wil geen tweede keuze zijn als coach van de Rode Duivels. Dat heeft Preud’homme gezegd aan onze redactie.

  Preud'homme: "Wil straks opnieuw aan de slag als trainer"

  De voorbije weken werd Michel Preud'homme in de media gelinkt aan een mogelijke terugkeer naar Sclessin en werd hij genoemd als kandidaat-opvolger van Roberto Martinez. Nu heeft Preud'homme voor het eerst officieel gereageerd op die verhalen.

  “Bruno Venanzi heeft mij kort na Nieuwjaar en in een periode dat het niet goed ging met Standard gecontacteerd met de vraag of ik er trainer wilde worden. Ik heb toen gezegd dat ik dat dit seizoen zeker niet wilde doen omdat ik mijn sabbatjaar niet wilde onderbreken."

  "Maar ik heb ook gezegd dat ik eventueel wel bereid was om daarover te praten voor volgend seizoen. En intussen heb ik voor mijzelf uitgemaakt dat ik straks opnieuw aan de slag wil als trainer”, zo zegt Preud’homme.

  "Als Venanzi opnieuw belt, wil ik praten over voorstel"

  Tijdens enkele gesprekken die Venanzi en Preud’homme gehad hebben is toen al afgesproken dat hij desgevallend verregaande sportieve bevoegdheden zou krijgen én ook een plaatsje in het bestuur.

  “Dus mocht Venanzi (foto) mij de komende weken opnieuw de vraag stellen, dan ben ik bereid om erover te praten en het voorstel af te wegen tegenover andere aanbiedingen die ik intussen gekregen heb van andere clubs,” zo zegt Preud’homme nog.

  Mogelijk al akkoord met Standard voor einde van de maand

  De huidige coach van de Rouches, Ricardo Sa Pinto, heeft nog een contract voor volgend seizoen en de Portugees verklaarde zondag na de wedstrijd van Standard in Gent nog dat hij ervan uitgaat dat hij dus ook na de vakantie nog trainer is in Luik.

  Sa Pinto vroeg onrechtstreeks ook aan voorzitter Venanzi om dat met een duidelijk statement te bevestigen en zo een einde te maken aan de geruchten rond de komst van Preud’homme naar Standard. Maar Venanzi heeft daar vooralsnog niet op gereageerd. En daar is een goeie reden voor.

  Venanzi is finaal wel tevreden over de resultaten die Sa Pinto intussen gehaald heeft, maar hij blijft bij het besluit dat hij al veel langer genomen heeft: hij wil Michel Preud’homme voor volgend seizoen.

  Dat het doorsturen van Sa Pinto intussen voor de supporters en waarnemers veel minder evident is geworden dan een paar maanden geleden, neemt Venanzi er maar bij.

  Mogelijk bereiken Preud’homme en Venanzi al een akkoord voor het einde van de maand. Pikant detail: de eerste officiële wedstrijd van Preud’homme als trainer van Standard is dan de Supercup eind juli tegen ... Club Brugge, de ex-club van Preud’homme.

  "Ik wil geen 2e keuze zijn bij de Rode Duivels"

  Over zijn kandidatuur als bondscoach is Michel Preud’homme duidelijk. “De mensen van de Belgische voetbalbond hebben mij gezegd dat er pas een beslissing zal genomen worden na de wereldbeker, op basis van de resultaten in Rusland, maar ik heb hen gezegd dat dat voor mij te laat is."

  "Als ik opnieuw aan de slag wil als trainer en dat blijkt bij de Rode Duivels niet mogelijk te zijn, dan wil ik bij de start van de voorbereiding bij mijn nieuwe club aan de slag gaan."

  "En trouwens, ik wil ik ook geen tweede keuze zijn. Als de Belgische voetbalbond Michel Preud’homme echt als volgende bondscoach wil, dan moeten ze daar ook duidelijk voor gaan.”

  Niets lijkt contractverlenging Martinez in de weg te liggen

  Daarmee lijkt niets nog een contractverlenging voor Roberto Martinez en zijn staf in de weg te staan. De huidige bondscoach was altijd van plan om na twee jaar bij de Rode Duivels terug te keren naar de Premier League, maar de voorbije maanden had Martinez aangegeven dat hij graag langer wilde blijven.

  De job bevalt hem wonderwel en hij voelt zich goed bij de nationale ploeg en ook in ons land. En zijn familie wil ook graag langer in België blijven wonen.

  Bij de Belgische voetbalbond heeft Martinez overigens ook een grote schare medestanders die niets liever willen dan dat de Spanjaard nog twee jaar langer blijft. Onder hen zeker ook Technisch Directeur Chris Vanpuyvelde en Mehdi Bayat.

  En niet onbelangrijk: Martinez zou ook bereid aan dezelfde - naar zijn Premier League-normen nochtans bijzonder lage - voorwaarden voort te werken. Voorwaarden die voor Michel Preud’homme mogelijk onvoldoende zouden zijn geweest.

  Mei wordt best nog een boeiende maand

  Door het ‘afhaken’ van Michel Preud’homme is het niet ondenkbaar dat er nog vóór de wereldbeker duidelijkheid komt over de toekomst van Martinez. En dat er een nieuwe overeenkomst tot 2020 wordt getekend voor de afreis naar Rusland.

  Daarbij rijst de vraag: Wat als het WK van de Rode Duivels een afknapper wordt ? Dan gaan alle betrokkenen ervan uit dat het gezond verstand regeert en er in onderling overleg een oplossing wordt gevonden. Mei wordt best nog een boeiende maand.

  Peter Vandenbempt.