• home
 • video
 • pas verschenen

  Titelverdediger Dumoulin: "Niet bang om tegen Froome te rijden"

  "De situatie rond Froome is moeilijk en onwenselijk."

  Vrijdag trapt Jeruzalem de 101e Ronde van Italië op gang. Met Tom Dumoulin en Chris Froome. Het voorjaar van Dumoulin viel grotendeels in duigen, vooral door een verkeerde attitude.

  "Beetje spannend, vanuit het oogpunt van veiligheid"

  Met meer kriebels van opwinding dan van spanning vliegt de winnaar van de 100e Giro d'Italia vandaag naar Israël. In Jeruzalem begint Tom Dumoulin komende vrijdag aan zijn titelverdediging.

  "Ik kijk er echt naar uit, al moet ik zeggen dat het ook wel een beetje spannend is, vanuit het oogpunt van veiligheid. Maar niet spannend genoeg om de Giro te vermijden. Ik ben niet banger dan wanneer ik in de Tour de Champs Elysées opdraai", zegt de Nederlander.

  Verder laat de kopman van Team Sunweb, die in de Giro Louis Vervaeke aan zijn zijde krijgt, het over aan anderen om te bepalen of de keuze voor zo'n bijzondere startlocatie van een grote ronde weloverwogen is.

  "Sport moet volgens mij altijd gescheiden blijven van elke politieke discussie. Maar daar is nu al geen sprake van, omdat we in Jeruzalem beginnen. Als het echt niet had gekund, dan zou er internationaal veel meer druk vanuit de politiek zijn gekomen. Blijkbaar is dat niet gebeurd."

  "Ik was lang niet ontspannen genoeg"

  De 27-jarige Dumoulin voelt zich klaar voor de eerste grote opdracht van het seizoen. Het voorjaar viel grotendeels in duigen door pech en fysiek ongemak, maar vooral door een verkeerde "mindset".

  "Ik was lang niet ontspannen genoeg. Ik wilde te graag laten zien hoe hard ik afgelopen winter gewerkt heb. Als ik bij een koers word aangekondigd als de winnaar van de Giro, dan vind ik dat ik die status moet bevestigen."

  Chris Froome wordt in de Giro één van de opponenten van Dumoulin. De Engelsman is al enkele maanden verwikkeld in een salbutamol-zaak die maar niet opgehelderd wordt.

  Dumoulin: "Ik ben niet bang om tegen hem te rijden, maar de situatie rond Froome is wel moeilijk en onwenselijk."

  "Luik was een lekkere laatste prikkel"

  Het aantal koersdagen van Dumoulin voor deze Giro is beperkt gebleven tot 12. Zijn laatste optreden was Luik-Bastenaken-Luik. Hoewel hij door een hoogtestage net wat scherpte tekort kwam om in de finale mee te zijn, is Dumoulin tevreden over de vorm.

  "Luik-Bastenaken-Luik was een lekkere laatste prikkel. Ik heb geen meetpunt nodig om te weten hoe ik ervoor sta. De voorbije tien jaar heb ik me voldoende getest op de fiets. Ik weet wat ik moet doen, ongeacht de opdrachten die me de komende drie weken wachten."

  Na een rondreis door Israël (drie etappes) verkast de karavaan naar Sicilië. Het verblijf op het eiland wordt besloten met een rit die arriveert op de top van de Etna. Vorig jaar was de voorspelling dat die aankomst meteen tot een eerste schifting zou leiden. Dat gebeurde niet, omdat de wind de aanvallers niet in de kaart speelde.

  Dumoulin: "Als het deze keer anders is, wordt het meteen een pittige aankomst bergop met verschillen. Al hoeft dat niet meteen heel veel te zeggen over de rest van de Giro."

  Tweet van Dumoulins ploegmaat Louis Vervaeke: