• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Wat heeft Preud'homme nog te winnen door naar Luik te gaan?"

  Peter Vandenbempt keek met scherpe ogen naar de match Gent-Standard.

  Er viel heel wat te beleven op speeldag 6 van de play-offs, maar de partij tussen Gent en Standard leverde toch het meeste stof tot napraten op. Sporza-commentator Peter Vandenbempt analyseert de rol van trainer Sa Pinto en de videoref.

  "In deze vorm is Standard de topkandidaat voor plaats twee"

  Standard is de ploeg van Play-off I. Het heeft nu ook buitenshuis gewonnen en dat is belangrijk. De ploeg staat met een “wie doet ons wat”-houding op het veld en Standard panikeert, net zoals Club Brugge in zijn beste periode voor nieuwjaar, eigenlijk nooit. Ook bij een achterstand voetbalt het met de overtuiging dat het toch weer goed komt. De mentale veerkracht is enorm. Het heeft alweer een resultaat gehaald nadat het op achterstand was gekomen.

  Standard toonde wel, net als in Brugge, twee gezichten. Voor de rust was het alles bij elkaar toch maar middelmatig voetbal met te weinig daadkracht. Maar ook dan geven ze maar een echte kans weg in de openingsminuut. Na de rust was Standard bij momenten gewoon indrukwekkend sterk, met Cimirot en Carcela centraal. Zeker in het vierde kwartier. Het schakelde een paar versnellingen hoger, met een straffe balcirculatie, kansen en doelpunten.

  13 op 18 is het rapport in POI. Dit doet toch denken aan het ritme van dat ene seizoen een paar jaar geleden. Toen vertrok Standard ook van plaats zes en kwam het uiteindelijk maar een half puntje tekort voor de titel. Nu staat het op 2 punten van Anderlecht en lijkt Standard me in deze vorm topkandidaat voor plaats twee.

  "Wat heeft Michel Preud'homme nog te winnen in Luik?"

  Sa Pinto heeft zich als coach in de positieve zin laten opmerken want met Cimirot en Mpoku bracht hij al voor de 15e keer een speler in die dan toch een doelpunt maakt of een assist geeft. Hij wist zijn spelersgroep tijdens de pauze toch weer scherp te krijgen. Hij zette Carcela centraal. Dat pakte allemaal perfect uit.

  Al kan je je ook afvragen waarom hij niet met Cimirot begint. Hij was toch een van de uitblinkers de voorbije matchen en dat Carcela, zoals in Brugge, centraal beter rendeert dat weten we toch ook ondertussen. Maar hij stuurt bij en de match kantelt. Dat heeft hij al vaak gedaan.

  Voor en na de wedstrijd liet hij zich toch ook weer opmerken in zijn bewonderenswaardig gevecht om ook volgend jaar nog trainer te zijn bij Standard. Hij verwees nadrukkelijk naar het feit dat hij nog een contract heeft voor volgend seizoen. Hij praatte op de persconferentie ook als een coach die er volgend seizoen nog zal zijn. Hij had het over de voorbereiding, over de transfers die moeten gebeuren, over oefenmatchen, ... En wat zeer belangrijk was, hij zette zijn voorzitter Bruno Venanzi toch een beetje onder druk. Hij vroeg openlijk om een statement van zijn voorzitter om de aanhoudende geruchten over de komst van Michel Preud'homme de kop in te drukken.

  Dat is slim gespeeld. Hij weet dat hij op dit moment in een zeer sterke positie zit door die uitstekende resultaten, maar ook door de steun van belangrijke spelers zoals Carcela. Hij heeft al aangegeven dat hij wil dat Sa Pinto blijft. Hij heeft ook steun van de fans. Uit een enquête van La Dernière Heure blijkt dat 61 procent van de lezers willen dat hij blijft.

  Ik zit me dan stilaan af te vragen, wat Michel Preud'homme nu zit te denken. "Moet ik wel naar Luik gaan?". Als de spelers deze coach willen, als de supporters deze coach willen en als Sa Pinto straks niet alleen de beker gewonnen heeft, maar misschien ook vicekampioen wordt, dan is het een topseizoen met die Portugese coach. Wat heeft Preud'homme daar dan nog te winnen? Het worden interessante weken.

  "De onvrede bij Gent over de VAR is gewoon terecht"

  Ook de videoscheidsrechter speelde een hoofdrol. De onvrede bij Gent over het systeem is gewoon terecht. Als je de matchen van Gent tegen Standard bekijkt, dan staat Gent elke keer aan de verkeerde kant. De winning goal van Gigot werd in Luik in de reguliere competitie afgekeurd voor een duwfout die niemand gezien had en in de play-offs was er de duik van Edmilson die Standard een penalty en de zege opleverde.

  Gisteren was het optreden van de VAR ook niet goed en vooral – en dat is de basis van de kritiek – niet consequent. Als je die goal van Janga afkeurt voor een duw, terecht wat mij betreft, maar dan een overduidelijke fout op Gigot in de eerste helft laat passeren, dan begrijpt eigenlijk niemand dat. De VAR grijpt in bij een duidelijke fout van de scheidsrechter. Hoewel Janga volgens mij inderdaad wel duwde, was het in elk geval een veel en veel mindere zogenaamde "clear error" dan die fout op Gigot.

  Dat wekte de woede op van AA Gent en dat is begrijpelijk in deze cruciale fase van de competitie. Zo zijn er elke week weer discussies over het systeem en de basis van de kritiek is dat het niet duidelijk is. Er is geen consequente lijn. De clubs hebben al aan Pierre François van de Pro League gevraagd om nog eens met scheidsrechtersbaas Johan Verbist te gaan praten. Hij moet nog eens duidelijk maken aan zijn scheidsrechters wie in welke omstandigheden welke beslissingen moet nemen. Nu is het in de ene match zus en in de andere zo. Dat is jammer, want ik blijf de videoscheidsrechter een goed systeem vinden. Alleen moet het duidelijker.

  Peter Vandenbempt