• home
 • video
 • pas verschenen

  De Witte eist consequentie van VAR: "Niet eens duidelijk wie, wat en waar"

  De Witte: "Gent heeft al veel redenen gehad om ongelukkig te zijn."

  0 / 0
  De beslissingen van de videoscheidsrechter in de wedstrijd tussen Gent en Standard blijven nazinderen. Gent-voorzitter Ivan De Witte heeft serieuze bedenkingen bij de werking van de VAR in ons land. "Dit moet veranderen of we schaden het product voetbal."

  "Als de arbitrage zo optreedt, maken ze er een vaudeville van"

  AA Gent ging gisteren in eigen huis onderuit tegen Standard. "We mogen de nederlaag van gisteren absoluut niet volledig afschuiven op de arbitrage", is De Witte eerlijk. "We zijn niet blind voor het feit dat we in het begin van de tweede helft een heel slechte periode gehad hebben, of eerder dat Standard een heel goeie periode had. We werden op het middenveld een beetje weggespeeld. We missen ook een strafschop. Dat zijn fouten die we bij onszelf moeten leggen."

  "Maar anderzijds mogen we ook niet blind zijn voor de arbitrage op zich want dat is een substantieel deel van ons voetbal. Twee zaken zitten mij dwars. Eerst en vooral, als er zo opgetreden wordt door de arbitrage, maakt men er een vaudeville van. Dat  is slecht voor de toeschouwers. Ik denk niet dat ze nog weten hoe het precies in elkaar zit. En ten tweede denk ik dat het slecht is voor het product voetbal. Dit kan niet blijven duren. Er moet hier absoluut een verandering komen, anders gaan we voetbal echt schaden.”

  “Het was gisteren zeer onduidelijk en niet consequent. In de eerste helft hadden we een penalty moeten krijgen na een fout op Gigot. Er is geen twijfel dat die strafschop gefloten had moeten worden. En die goal van Janga had ook niet afgekeurd mogen worden. Men spreekt in de richtlijnen van de videoscheidsrechter over een clear error, een duidelijke vergissing. Bij de afkeuring van dat doelpunt denk ik dat er geen sprake was van clear error. Dus dit maakt het allemaal toch een beetje problematisch."

  "Wie welke beslissing neemt, is voor niemand duidelijk"

  "Voor alle duidelijkheid, ik spreek niet alleen over gisteren en niet alleen over Gent. Er zijn al heel veel momenten geweest waarbij de zaken in het honderd zijn gelopen. Als we het hebben over het systeem van de VAR gaat het eigenlijk over drie simpele sleutelwoorden: wie, wat en waar."

  "Wie neemt de beslissing? Dat is absoluut niet duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld al strafschoppen gefloten alleen maar op aangeven van de VAR. De man in het busje had die beslissing in handen. Noch voor de scheidsrechters zelf, nog voor het publiek, noch voor de journalisten, is duidelijk wie welke beslissing neemt. Dat moet anders."

  "Voor het "wat" zegt men in de richtlijnen dat het moet gaan over een duidelijke vergissing, een clear error. Maar als de fout op Gigot gisteren geen clear error was, dan weet ik het ook niet meer. En zeker als je dan wel zegt dat de duwfout van Janga, waardoor ons doelpunt afgekeurd werd, wel een clear error zou zijn terwijl dat er absoluut geen was. Die richtlijn is voor heel veel betwisting vatbaar."

  "Als we dan spreken over "waar", dan spreken we over de technologie die gebruikt wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat het busje en het schermpje met dat vogelkooitje daarrond mij nog altijd een beetje middeleeuws lijken. Dat past toch niet bij profvoetbal?"

  "Willen niet insinueren dat het opzettelijk is, maar dit kan niet langer"

  "Maar dit gaat ook over de kwaliteit van onze arbitrage. De kwaliteit van de mensen in het busje en de kwaliteit van de scheidsrechter op het veld. Lardot vind ik in het algemeen wel goed, maar ik denk dat hij gisteren op een bepaald moment toch ook wel de pedalen kwijt was. Hij wist het echt niet meer."

  "Dan komen we bij de leiding van de scheidsrechters en de coördinatie. Er is nog heel veel werk aan de coördinatie en het instrueren van communicatie tussen actoren. Daar ben ik echt van overtuigd. Men moet leren aan scheidsrechters hoe ze daarmee om moeten gaan. Ik denk dat er tijdens de oefenperiode - want die is er al geweest, dit is de uitvoeringsperiode - absoluut niet goed gewerkt is."

  Is dit een verwijt aan scheidsrechtersbaas Johan Verbist? "Ik wil geen namen noemen, ik moet niemand viseren. Maar als het gaat over de methodiek en het systeem van de videoscheidsrechter, dan spreek je ook over de leiding van diegenen die het hebben ingevoerd."

  "Hoe we ons bij deze situatie voelen? Niet goed. We willen absoluut niet insinueren dat het allemaal met opzet is of dat het de bedoeling zou zijn. Het kan best toevallig zijn. Maar Gent heeft wel al heel veel en dikwijls redenen gehad om ongelukkig te zijn. Ik denk aan alle wedstrijden tegen Standard en de matchen in Charleroi, in Moeskroen, tegen Antwerp, ... Ik kan zo een hele lijst geven waarvan wij kunnen zeggen: "Beste vrienden, beste leiding van de scheidsrechters, AA Gent wil gerespecteerd worden en op dezelfde faire en correcte wijze behandeld worden als alle andere clubs. Dat gevoel hebben we nu niet. Probeer er rekening mee te houden. Dit kan niet langer blijven duren."

  Bekijk het interview met Ivan De Witte: