• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke: "Waarom zou Anderlecht niet kunnen wat Porto en Ajax deden?"

  Marc Coucke: "Budget van Anderlecht moet omhoog."

  Marc Coucke is exact 1 maand voorzitter van Anderlecht. "In die ene maand ben ik al vaker op Anderlecht geweest dan in 4 jaar Oostende", zegt Coucke in de RTBF-voetbalshow La Tribune. Coucke had het onder meer over de (financiële) toekomst van Anderlecht en de rol van Van Holsbeeck en Bayat.

  Begin april nam Marc Coucke de touwtjes in handen bij Anderlecht. In La Tribune praatte de nieuwe eigenaar en voorzitter over die eerste maand. "Ik ben nu al vaker in Anderlecht geweest dan ik de voorbije 4 jaar in Oostende was."

  "Ik denk dat dit de laatste grote uitdaging uit mijn professionele carrière wordt. Het is ook de eerste keer in mijn leven dat ik niet zeker ben dat ik zal slagen."

  Dat komt ook omdat Coucke erg ambitieus is. "Ik zou graag weer aansluiting willen vinden met de subsubtop in Europa. Dat wil zeggen: minstens om de 2 jaar overwinteren met af en toe een uitschieter."

  "Want wat Bazel, Porto of Ajax kunnen, waarom zouden wij dat niet kunnen? De Belgische economie weegt zwaarder door dan de Portugese, dus wij zouden toch beter moeten kunnen doen dan Porto?"

  "Ik zie veel enthousiasme bij de sponsors en bij de spelers die we willen aantrekken. De basis is er om iets te bouwen. Maar het blijft natuurlijk sport."

  De eerste bekommernis van Coucke is om de financiële huishouding in orde te krijgen. "Dat betekent dat ons budget omhoog moet. Zonder Europees voetbal of transfers denk ik dan aan 50 miljoen euro. En het grootste deel daarvan moet naar het sportieve gaan: de A-ploeg en de jeugd."

  "Schrijf normaal niet snel iemand af, maar bij Van Holsbeeck moest ik wel"

  Voor hij aan de toekomst van Anderlecht kon werken, moest Marc Coucke wel eerst afrekenen met het verleden. Manager Herman Van Holsbeeck werd zonder pardon bedankt en vervangen door Luc Devroe.

  "Het is mijn stijl niet om iemand zo snel af te schrijven. Van Holsbeeck heeft de voorbije 15 jaar fantastische dingen gedaan bij Anderlecht. Maar omdat hij zo'n belangrijke rol had bij de transfers en we het over veel dingen niet eens waren, heb ik die beslissing genomen zodat we zelf snel vooruit kunnen met onze transfers."

  Van Holsbeeck werd ook verweten dat hij te vaak samenwerkte met zaakwaarnemer Mogi Bayat. "Wij gaan anders werken", belooft Coucke, "maar Bayat heeft ook goeie dingen gedaan. Ik kijk niet naar de zaakwaarnemers, wel naar de spelers. De 3 transfers die we al deden, waren met 3 verschillende zaakwaarnemers. Maar Bayat is niet persona non grata. We blijven met hem praten als hij spelers wil verkopen."