• home
 • video
 • pas verschenen

  Beerschot Wilrijk op het matje geroepen voor anti-joodse gezangen

  Beerschot moet zijn fans laten weten dat er een nultolerantie is voor racisme.

  De Pro League roept Beerschot Wilrijk op om actie te ondernemen tegen de supporters die in de derby tegen Antwerp met anti-joodse gezangen en boodschappen uitpakten.

  Op 20 februari keurde de Pro League een nieuw intern reglement goed om racistische en discriminerende spreekkoren uit de stadions te bannen.

  Op het Kiel stelde de aanwezige Match Delegate vast dat supporters van Beerschot Wilrijk zondag spreekkoren richtten tegen de joodse gemeenschap. Bovendien zag hij ook een vlag met daarop een doorstreepte Davidster.

  Naar aanleiding van die feiten wijst de Pro League naar het interne reglement om het anti-discriminatieplan toe te passen. Beerschot Wilrijk wordt verplicht een aantal stappen toe te passen. Zo moeten de Ratten via hun officiële kanalen de anti-joodse houding ondubbelzinnig veroordelen.

  "Dergelijke acties hebben geen plaats in en buiten het stadion", zo laat de Pro League weten. Beerschot Wilrijk moet zijn supporters laten weten dat er een nultolerantie geldt met betrekking tot racisme.

  2 jaar stadionverbod voor overtreders

  De Pro League vraagt bovendien dat Beerschot Wilrijk niet wacht op Binnenlandse Zaken om actie te ondernemen, maar zelf op zoek gaat naar de overtreders. Zodra de supporters in kwestie opgespoord zijn, is de club verplicht hen twee jaar stadionverbod op te leggen. Dat kan verminderd worden met een jaar als de overtreders een stadionvorming volgen.

  Het is de eerste keer dat het reglement inzake racistische spreekkoren tot uitvoering wordt gebracht. Wellicht zal Beerschot Wilrijk ook nog vervolgd worden voor de incidenten op het Kiel door het Bondsparket.