• home
 • video
 • pas verschenen

  "Pas als Verstappen zich soms kan intomen, kan hij voor het WK gaan"

  De twee Red Bulls nekten gisteren zichzelf.

  Het is hommeles bij Red Bull. De rivaliteit tussen ploegmaats Daniel Ricciardo en Max Verstappen bereikte in Azerbeidzjan een kookpunt en leidde tot een gezamenlijke crash. Bas Leinders gaf gisteren commentaar bij Play Sports en analyseert: "Of teamorders nodig waren? Neen, maar ze hadden wel tegen Max kunnen zeggen om het proper te houden."

  "Je zag het van ver aankomen"

  "Je zag het eigenlijk al van ver aankomen", vertelt Bas Leinders aan Sporza. "Ricciardo was volgens mij iets sneller en probeerde verschillende keren voorbij Verstappen te geraken."

  "Max verdedigde zoals gewoonlijk zijn positie, wat normaal is, maar hij doet dat altijd met iets meer agressiviteit dan andere rijders. Dat is altijd goed afgelopen, maar je voelde dat Ricciardo na de positiewissel door de pitstops minder geduld had."

  "De Australiër wou zo snel mogelijk voorbij Verstappen en toen raakten ze elkaar. Ze hebben allebei een aanmaning gekregen van de FIA, waarbij die van Verstappen iets groter is aangezien hij de regels niet gerespecteerd heeft. Ricciardo zou enkel iets te laat geremd hebben."

  "Team had tegen Verstappen kunnen zeggen: hou het proper"

  Ging Verstappen dan meer in de fout dan Ricciardo? "Ik denk het wel", vervolgt Leinders. "Volgens de regels mag je je rijlijn maar één keer verdedigen."

  "Als de auto achter jou naar rechts gaat, dan mag je één keer de deur dichtdoen. Als de rijder achter je dan naar links gaat, dan mag je niet meer naar links bewegen. Dat is wat Verstappen wel gedaan heeft. Toen moesten ze allebei in de remmen en Ricciardo kon nergens heen."

  Hadden teamorders, die Red Bull niet meegeeft, deze aanrijding kunnen vermijden? "Ik denk niet dat teamorders meteen hoefden in het verloop van de race. Maar op dat moment hadden ze wel tegen Verstappen kunnen zeggen: hou het proper."

  "Ricciardo heeft nog geen contract en wil zich bewijzen"

  De sfeer in het Red Bull-kamp lijkt alleszins onder het vriespunt te zitten. "Ze krijgen ook een aanmaning van het team en ze moeten zich verontschuldigen bij het voltallige personeel."

  "Bij Red Bull benadrukken ze dat het zo niet verder kan en dat is een goed teken. Ze spreken er expliciet over en binnenskamers zal er ook op tafel geklopt worden."

  "Voor Ricciardo is het allemaal een beetje moeilijker, want hij heeft nog geen contract en Verstappen wel. Ricciardo wil zich bewijzen. Hij heeft in China gewonnen en had hier ook voor Verstappen kunnen eindigen. Dat is belangrijk voor hem om zich te positioneren."

  "Denk dat aanmaningen toch een impact hebben op Max"

  Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Max Verstappen zich laat verleiden tot roekeloos rijgedrag. Trekt hij zich dan weinig tot niets aan van de vermaningen?

  "Max is een superrijder en is nog erg jong, maar volgens mij hebben die aanmaningen toch een impact. Na het incident met Vettel in China klonk hij al wat bedeesder. Hij had daar kunnen winnen en dat beseft hij nu wel."

  "Hopelijk blijft dat besef daar. Als hij zich op bepaalde momenten een klein beetje kan intomen, dan kan hij echt voor het wereldkampioenschap gaan. Voor hij dat heeft geleerd, zal het heel moeilijk worden."

  De crash tussen Verstappen en Ricciardo: