• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vandoorne moet als proefkonijn de updates testen"

  Stefaan Lammens ziet opnieuw strijd in de Formule 1.

  Mercedes kon nog geen overwinning boeken in de eerste drie GP's van het seizoen en ook in Bakoe staat er geen Zilverpijl op de poleposition. En wat met McLaren? F1-kenner Stefaan Lammens analyseert de nieuwe machtsverhoudingen.

  Voor de derde race op een rij veroverde Sebastian Vettel gisteren de poleposition. De Duitser klokte in de kwalificaties de snelste tijd op het stratencircuit van Bakoe.

  "In Australië leek Mercedes het te kloppen team, maar het is duidelijk dat Ferrari een grote stap heeft gezet. Het is minstens de evenknie", analyseert Stefaan Lammens.

   

  "Mercedes heeft in de winter toch zijn huiswerk niet zo grondig gemaakt, want het heeft veel problemen. De druk is groot aan het worden: in de eerste drie wedstrijden boekten ze geen overwinning, dat is al vijf jaar geleden."

   

  "In de winning mood is Lewis Hamilton onklopbaar, maar zodra het wat tegenzit, begint hij soms te twijfelen aan zichzelf. Er is natuurlijk nog geen man overboord, want Hamilton en Bottas starten zondag in Bakoe op plaats 2 en 3."

   

  "Maar het is toch een mentale tik voor Mercedes en Hamilton dat Vettel opnieuw vooraan start. In Formule 1 is het mentale aspect toch heel belangrijk."

  "De suprematie van Ferrari moet hard aankomen bij Mercedes"

  "Op het stratencircuit van Bakoe, dat spektakel kan opleveren, wordt vooral de lange rechte strook belangrijk. Dat is het langste rechte stuk dit seizoen: 2,1 km lang en meer dan 20 seconden plankgas."

   

  "Daar zullen we zien of het motorvermogen van Mercedes sterker is dan dat van Ferrari. Daar zullen we ook zien hoe het mentaal gesteld is met Hamilton, want hij zal moeten aanvallen. Het is echt wel een beetje van moeten nu en dat zijn ze niet gewoon bij Mercedes."

   

  "Zeker omdat ook Kimi Räikkönen fantastisch rijdt. Zonder dat stuurfoutje staat de Fin op de polepositie of de tweede plaats. Die suprematie van Ferrari moet hard aankomen bij Mercedes. Teambaas Toto Wolff gaf zelf al aan dat er geen wondermiddeltje is om dit op te lossen."

   

  "Het is wel mooi voor de Formule 1 dat de jarenlange dominantie van Mercedes voorbij is. Ferrari maakt indruk, Red Bull komt nog een beetje tekort, maar Ricciardo won wel in China."

  "Vandoorne moet als proefkonijn de updates testen"

  Voor McLaren liep het minder vlot tijdens de kwalificaties in Bakoe. Stoffel Vandoorne sneuvelde al in Q1, Fernando Alonso hield het niet veel langer vol.

   

  "Het is bedroevend. Iedereen stelt zich de vraag wanneer Vandoorne Q3 eens zal halen. En dan kwalificeert hij zich zelfs niet eens voor Q2. Twee keer 19e in de eerste twee vrije trainingen en dan nog eens een 18e plek, dat was ook al niet veelbelovend."

   

  "Maar ik heb een theorie: over twee weken komt McLaren in Barcelona met een volledig pakket updates. Er wordt gezegd dat we dan pas het echte McLaren aan het werk zullen zien. Natuurlijk moeten die updates nog worden getest en ik denk dat ze de vrijdagtrainingen ervoor opofferen en meer nieuwigheden op de bolide van Vandoorne hebben geplaatst."

   

  "Vandoorne moet dus als proefkonijn testen. Tweevoudig wereldkampioen Alonso laten ze dan maar rijden, nu hij in de flow zit. Stoffel is mentaal weerbaar, maar dit zal toch wel wegen."

  Stefaan Lammens