• home
 • video
 • pas verschenen

  "Nikiforov is compleet judoka geworden, de verdiende Europese kampioen"

  Nikiforov (tweede links) moest een traantje wegpinken op het podium.

  Na brons in 2015 en zilver in 2016 heeft Toma Nikiforov (-100kg) zich dit jaar in Tel Aviv tot Europees kampioen gekroond. "Dit is het resultaat van hard blijven trainen en blijven geloven in jezelf", zegt de Brusselaar.

  Toma Nikiforov begon voorzichtig aan zijn EK, maar sloot zijn kampioenschap wel af met de gouden medaille. In de finale vloerde hij de Fransman Cyrille Maret met ippon. "Vroeger maakte ik wel eens de fout om in de eerste wedstrijden te veel energie te verspelen waardoor ik niet de hele dag op hetzelfde hoge niveau kon presteren", zei hij.

  "Vandaag heb ik dat niveau probleemloos kunnen aanhouden. Eindelijk heb ik een perfecte dag kunnen afwerken. Toen ik in de finale snel een waza-ari achterkwam, heb ik geen seconde getwijfeld aan de goede afloop. Ik trok onmiddellijk ten aanval en zo kon ik Maret wellicht verrassen. Dit doet in ieder geval veel deugd."

  2017 was een jaar om snel te vergeten voor Nikiforov. "Maar ik ben geduldig blijven bouwen. Op dit soort toernooien moet je vooral dingen uitproberen en ervaren hoe je tegenstanders judoën."

  "Het goud van vandaag is het resultaat van hard blijven trainen en blijven geloven in jezelf. Maar zonder de steun van mijn trainer, de federatie, trainingsmaatje Sami Chouchi en het leger zou dit niet mogelijk zijn."

  Coach: "Geen moment getwijfeld over goud"

  Ook coach Damiano Martinuzzi wist met zijn vreugde geen blijf na de ippon van Nikiforov. "Dit is niet het werk van een paar maanden, maar van een paar jaar. Het is voortdurend zoeken geweest naar de juiste oplossingen om hem beter te maken."

  "Toma is een compleet judoka geworden: zowel op mentaal, fysiek als technisch blak. Hij was er helemaal klaar voor en ik heb dan ook geen moment getwijfeld dat hij goud zou pakken."

  "Wellicht is hij iets te voorzichtig aan de finale begonnen, maar dat heeft hij op sublieme wijze rechtgezet. Hij is de verdiende Europees kampioen."

  Bekijk hier nog eens de gouden finale van Nikiforov: