• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse ex-renner Westra vertelt over cortisonen, xtc en cocaïne

  Tijdrijden was de specialiteit van Lieuwe Westra.

  De Nederlandse ex-renner Lieuwe Westra heeft in zijn carrière cortisonen gebruikt. Dat geeft de vorig jaar gestopte Nederlander toe in zijn boek Het Beest. Daarin vertelt hij ook over zijn depressie en zijn druggebruik.

  "Om prijzen te pakken"

  Na een woelige jeugd begon Lieuwe Westra op zijn 26e aan zijn profcarrière: eerst bij Vacansoleil, daarna bij Astana. En daar hoorden ook cortisonen bij.

  "Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst te nemen", zegt Westra in zijn biografie Het Beest.

  "In mijn eerste profjaar werd mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken."

  Westra werd nooit betrapt op het gebruik van doping. Volgens de Nederlander omdat hij gedekt werd door een medisch attest. "Dat attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in mijn knie", vertelt Westra in de voorpublicatie.

  25 xtc-pillen in zijn lijf

  Voor hij prof werd, feestte Lieuwe Westra als de beesten. In het uitgangsleven experimenteerde hij met drugs. In Het Beest vertelt Westra over een avond met 25 xtc-pillen in zijn lijf.

  "Eentje is genoeg op zich", getuigt de Nederlander in het Algemeen Dagblad (AD), "maar het gebeurde gewoon. Het waren wedstrijdjes die helemaal nergens over gingen. Dan gingen we net zo lang door tot er iemand zei: "Nou, ik stop nu toch maar effe.""

  "Een paar keer belandde iemand in het ziekenhuis om zijn maag te laten leegpompen. Valt best nog mee als je bekijkt wat we allemaal namen", vindt Westra, die zijn maag nooit heeft moeten laten leegpompen.

  Een paar maanden geleden gebruikte hij nog eens. "Gewoon wat coke. Ik word niet meer op doping gecontroleerd en wilde nog een keer voelen hoe het was."

  "Kan niet zonder medicatie"

  Begin vorig jaar besliste Lieuwe Westra om een punt achter zijn carrière te zetten. Hij kampte met een depressie.

  "Het liefste was ik nog prof, maar met antidepressiva kan je niet sporten", vertelt Westra daarover in het AD. "En zonder medicatie kan ik niet. Ik durf niet te zeggen wat er dan met je gebeurt. Rare dingen, denk ik."

  Palmares Lieuwe Westra

  • 2012: Nederlands kampioen tijdrijden
  • 2012: Ronde van Denemarken
  • 2013: Nederlands kampioen tijdrijden
  • 2016: Driedaagse De Panne-Koksijde
  • ritzeges in Ronde van België, Californië, Catalonië, Parijs-Nice en de Dauphiné

  Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

  Westra vult aan: "Ik heb naar mijn mening nooit doping gebruikt"

  Op Twitter reageerde Lieuwe Westra op zijn spraakmakende getuigenis. "Ja, het klopt dat ik tijdens mijn carrière cortisonen in mijn lijf heb gespoten met al dan niet vals verkregen medische attesten."

  "Ja, het klopt dat ik pufjes van luchtwegverwijderaars heb genomen, terwijl ik geen astmatische klachten heb en het klopt dat ik allerlei soorten sterke pijnstillers heb gebruikt. Maar ik heb nooit epo gebruikt en heb nooit bloedzakken genomen."

  "Alle middelen die ik heb gebruikt waren naar mijn mening legaal. Ik kreeg medische attesten voor de cortisonen en ook van de pufjes wisten mijn artsen af. Ik ben nooit betrapt en heb naar mijn mening dus nooit doping gebruikt."