• home
 • video
 • pas verschenen

  Trump dreigt tegenstanders van VS-kandidatuur voor WK 2026 af

  Donald Trump vraagt geen lobbysteun tegen de VS.

  Tussen de bezoeken van Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel had Donald Trump ook wat tijd voor sportzaken. De Amerikaanse president zette op zijn eigengereide manier de gezamenlijke WK 2026-kandidatuur van de VS, Canada en Mexico in de verf. Met een tweet natuurlijk.

  Marokko is de enige tegenkandidaat voor de organsiatie van de Wereldbeker in 2026, waarover de FIFA op 13 juni in Moskou beslist.

  "De VS heeft samen met Canada en Mexico een STERKE kandidatuur voor de Wereldbeker van 2026", tweette Trump. "Het zou spijtig zijn dat landen die wij altijd steunen tegen de Amerikaanse bid zouden lobbyen."

  "Waarom zouden wij zulke landen nog blijven steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?"

  Frankrijk en Rusland gaan voor Marokko

  De Noord-Amerikaanse kandidatuur pakt uit met grote stadions en een uitstekende infrastructuur, maar heeft zeker geen garantie op een uitverkiezing.

  Algemeen wordt verwacht dat de Marokkaanse kandidatuur heel wat steun zal krijgen van de Afrikaanse en Midden-Oosten-landen. Ook Frankrijk, waarvan president Macron net een opvallend bezoek aan Washington achter de rug heeft, zou Marokko steunen bij monde van de Franse bondsvoorzitter.

  Rusland, dat van 14 juni tot 15 juli het WK 2018 op poten zet, gaf eveneens al aan dat het voor het Noord-Afrikaanse land zou stemmen.

  Bij de kiezing van de gastheer hebben alle FIFA-landen 1 stem, ongeacht hun grootte. Dat maakt dat kleine voetballandjes een enorm gewicht in de schaal kunnen werpen. De VS organiseerde het WK al eens alleen in 1994. Het Brazilië van Romario haalde het toen.

  Tweet van Trump: