• home
 • video
 • pas verschenen

  Einde van een tijdperk: Iniesta is na dit seizoen geen Barcelona-speler meer

  Andres Iniesta.

  Andres Iniesta trekt na 16 jaar de deur achter zich dicht bij Barcelona. Dat heeft de bijna 34-jarige Spaanse middenvelder vandaag officieel bekendgemaakt. Wellicht verkast hij naar China.

  Vanmiddag stond de op 11 mei jarige Iniesta de media te woord. Dat de briljante draaischijf op die persconferentie zijn afscheid van Barça zou bekendmaken stond in de sterren geschreven.

  "Ik heb deze persconferentie georganiseerd om mee te delen dat ik Barcelona na dit seizoen verlaat", zei een emotionele Iniesta. "Ik heb er lang over nagedacht en met mijn familie over gesproken. Na 22 jaar weet ik wat het betekent om voor deze club te spelen. Voor mij is dit de beste club ter wereld."

  Iniesta maakte 16 seizoenen grote sier in de A-kern van de Catalaanse club. Maar de aanvoerder speelt dus al langer voor Barcelona, want op zijn 12e werd hij er opgenomen in de jeugdacademie.

  "Ik verlaat Barcelona":

  Op weg naar China...

  Iniesta, 1,70 meter groot, wordt geroemd om zijn feilloze passing en doorzicht. Hij mocht met Barcelona sinds zijn debuut in 2002 liefst 31 trofeeën op zijn kast zetten. Daarbij onder meer 8 landstitels (een negende is nakend), 6 keer de Copa del Rey, 4 keer de Champions League en 3 keer het WK voor clubs.

  De 129-voudige international, wegens zijn bleke huidskleur "El Blanquito" genoemd, vormde op het middenveld jarenlang een ijzersterk duo met Xavi, die Barcelona in 2015 ruilde voor het Qatarese Al-Sadd.

  Waar de toekomst van Iniesta ligt, is nog onduidelijk. Hij wordt al een tijdje aan het Chinese Chongqing Dangdai Lifan gelinkt, maar daar deed hij vanmiddag toch nog altijd mysterieus over.

  "Ik heb altijd gezegd dat ik niet tegen Barcelona zal voetballen. Het is dus geen Europese club. Na het seizoen geef ik meer uitleg over mijn nieuwe werkgever."

  "Barcelona heeft mij alles gegeven":

  Applaus van de aanwezige journalisten: