• home
 • video
 • pas verschenen

  "Gouden Bal voor Mo Salah? Het klinkt te mooi om waar te zijn"

  Na Salahs prestaties in Engeland en Europa dromen ze al in Engeland.

  Eerst Egypte, dan Italië, vervolgens Engeland en nu de hele wereld. Mohamed Salah is sinds zijn knalprestatie in de Champions League dinsdag wereldberoemd. Kan de spits van Liverpool straks echt de Gouden Bal winnen? Stef Wijnants over de Egyptische doelpuntenmachine.

  43-42-40

  Na zijn 2 doelpunten tegen AS Roma in de halve finale van de Champions League staat Mo(hamed) Salah voorlopig op 43 seizoensgoals. Een zekere Cristiano Ronaldo kan zowaar de achtervolging inzetten op de Egyptenaar.

  De Portugees raakte in Bayern München nauwelijks een bal en blijft voorlopig op 42 steken. Ronaldo’s Gouden Bal-tweeling Lionel Messi is ook alweer goed voor 40 treffers.

  Messi kan zijn totaal enkel nog aandikken in La Liga. Het seizoen nadert zijn einde en dus worden de kansen steeds schaarser om topschutter te worden van de vijf grote Europese competities. De strijd tussen de doelpuntenmachines laait hoog op.

  Golden Boot

  Mohamed Salah moet dezer dagen in de wolken vertoeven. Vorig weekend werd hij in Engeland door zijn collega’s gelauwerd tot Speler van het Jaar.

  Salah ging zoals bekend Rode Duivel Kevin De Bruyne vooraf. De Bruyne stapelde met Man.City nochtans de ene topprestatie na de andere op en toch gaven zijn collega’s meer punten aan de Egyptenaar.

  Salah is dan ook op weg om een uniek record in de Engelse competitie te breken. Met nog 3 matchen op het menu staat de 25-jarige linkerpoot op 31 goals in de Premier League. Dat is nu al een evenaring van het record dat gedeeld op naam staat van Luis Suarez (2014), Cristiano Ronaldo (2008) en Alan Shearer (1996).

  Voor Liverpool, voorlopig derde in de stand, staat de komende 3 weken op het eiland niet meer veel op het spel want de Champions League-kwalificatie is zo goed als zeker binnen. Tweede of vierde maakt in Engeland niets uit wat Europa betreft.

  Het zal dan ook niet verwonderen dat de ploeg de thuiswedstrijden tegen Stoke City en Brighton & Hove Albion in functie van de toekomstige Golden Boot zal spelen.

  Sinds nieuwjaar speelde Salah 18 wedstrijden. Hij scoorde in 15 matchen maar liefst 20 keer. Al moet het vanaf de strafschopstip. Salah zal over enkele weken zijn tweede individuele prijs binnenrijven.

  3 keer Ballon d'Or in 40 jaar

  Maar de bookmakers in Engeland verleggen nu de grenzen al. In de Premier League zouden ze natuurlijk maar al te graag een speler van de eigen competitie de hoogste individuele trofee van het jaar zien winnen: de Ballon d’Or.

  Het is immers al 10 jaar geleden dat Cristiano Ronaldo, toen nog Manchester United, zijn eerste van 5 Gouden Ballen in ontvangst mocht nemen. Het Engelse voetbal mag dan wel de meest gemediatiseerde en wellicht de beste voetbalcompetitie ter wereld zijn, als het op grote individuele internationale prijzen aankomt, blijven de stemmen uit en loopt het mijlen achterop bij de concurrentie.

  Behalve CR7 konden er de voorbije 40 (!!) jaar slechts 2 andere spelers uit de Premier League (daarvoor de Football League First Division ) de Ballon d’Or op de kast zetten: Michael Owen in 2001 en… George Best in 1968.

  10 keer Messi of Ronaldo

  Je kan al inzetten op Mo Salah als winnaar van de Ballon d’Or. Zo gek is het idee natuurlijk niet, gezien de prachtige cijfers die Mo Salah bij Liverpool kan voorleggen.

  Toch hangt de Ballon d’Or meestal vast aan een clubtrofee. Zonder beker of titel heb je als speler toch een achterstand op de concurrentie. Dat Messi en Ronaldo de laatste 10 jaar de ballen netjes onder elkaar verdeelden, heeft natuurlijk te maken met hun uitzonderlijke kwaliteiten en statistieken, maar ook en vooral omdat hun kasten uitpuilen van nationale en internationale clubprijzen.

  Zij scoorden superbelangrijke doelpunten in of op weg naar finales.
  Salah kan zich dus tot favoriet bombarderen als het spectaculaire Liverpool de finale van de Champions League kan winnen en hij bijvoorbeeld de beslissende goal tegen de touwen jaagt.

  Extra punten met Egypte op WK

  En straks kan Salah ook nog op het WK in Rusland punten scoren. In Egypte heeft hij zich nu al de legende ingevoetbald. In oktober vorig jaar schoot hij in de 95e minuut met een strafschop Egypte voor het eerst in 28 jaar naar de Wereldbeker (foto).

  Miljoenen Egyptenaars aanbidden hem, straten en scholen zijn naar hem genoemd en midden mei zullen vele landgenoten met een lantaarn met daarop de afbeelding van Salah aan de ramadan beginnen.

  Wereldkampioen zal Egypte wel niet worden, maar aanwezig zijn op het WK en voor het oog van de hele wereld presteren helpt natuurlijk als de journalisten later op het jaar voor één keer niet op Messi of Ronaldo zullen stemmen.

  Wedstrijden van de waarheid

  En hoe reageert de minzame Egyptenaar zelf op al deze lofbetuigingen? “Alle individuele prijzen zijn ondergeschikt aan winst in de Champions League. Het is leuk om veel te scoren, maar het enige dat telt, is dat die doelpunten ons dichter bij een trofee brengen. Dus de keuze tussen de Golden Boot en de Champions League is een makkelijke. De Champions League is het allerhoogste.”

  Vooraleer hij met het gouden ding mag pronken moet er wel nog "enkele" keren gevlamd worden. Eerst recordtopschutter in Engeland worden, dan zijn ex-club AS Roma van een "romantada" houden, vervolgens de CL-finale tegen Real Madrid of Bayern München winnen en ten slotte geen anonieme Wereldbeker spelen.

  Pas dan zal hij kunnen afrekenen met Messi en/of Ronaldo. Een Ballon d’Or valt je niet zomaar in de schoot.

  Stef Wijnants

  De minzame Egyptenaar is hot in Engeland (en daarbuiten):