• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als sprinters niet willen dat ik ga, ben ik extra gemotiveerd"

  De Gendt gisteren aan de finish in Yverdon-les-Bains.

  Thomas De Gendt heeft gisteren na een typerende marathonontsnapping de tweede rit in de Ronde van Romandië gewonnen. "Mijn ervaring in zulke wedstrijdsituaties helpt om telkens mee te zijn", vertelt de renner van Lotto-Soudal.

  "Elk jaar beetje beter"

  Iedereen kent Thomas De Gendt in het peloton, maar toch slaagt hij er telkens weer in om weg te glippen. "Donderdag was het meteen bergop en dat is niet makkelijk om gaten dicht te rijden. Ik had de benen om een heel hoog tempo te rijden van bij de start", vertelt De Gendt aan Sporza.

  "Ik train niet speciaal op zulke starts. Je wordt er gewoon elk jaar een beetje beter in. Intussen heb ik al wat meer ervaring met zulke wedstrijdsituaties en dat helpt mij om telkens mee te zijn. Het lukt natuurlijk niet altijd om ook effectief voor de zege te gaan. Ik word ook vaak gepakt."

  "Er is me wel al eens vlakaf gezegd door andere ploegen: "Morgen is het voor de sprinters, dan mag je niet mee zijn." Dan ben ik natuurlijk extra gemotiveerd om het toch te proberen. Donderdag is dat ook gelukt, want eigenlijk was het een sprintersetappe."

  "Een van mijn mooiste zeges"

  Thomas De Gendt kon voor het eerst een rit winnen in Romandië. "De voorbije jaren heb ik altijd de Waalse klassiekers gereden en kwam ik hier vaak met een slecht gevoel aan de start. Nu heb ik zelf gevraagd om de Waalse koersen te laten vallen omdat ik hier voor een ritzege wilde gaan. Dat is goed uitgedraaid", zegt hij.

  "Ik schat deze zege erg hoog in, het is een van mijn mooiste overwinningen, vooral door de manier waarop dan. Ik heb er de hele dag vol voor gereden, zonder stil te vallen. We hebben die voorsprong niet cadeau gekregen, maar zelf gepakt omdat we vol doorreden. Qua prestatie is het een van mijn zwaarste zeges."

  De Gendt gaat niet naar de Giro. "Dat was nooit het plan, al had ik daar met deze vorm wel mooie uitslagen kunnen rijden. Maar ik houd me gewoon aan het plan om de Tour en de Vuelta te rijden. In de Tour is er ook altijd wat mogelijk."

  De 2 grootste fans van De Gendt: