• home
 • video
 • pas verschenen

  Video: wat staat precies op het spel in razend spannende Play-Off I?

  Standard is al zeker van minstens rechtstreekse deelname aan de Europa League.

  Halfweg is de strijd in Play-off I razend spannend. Dat weet u. Maar herinnert u zich ook nog waarvoor alle clubs strijden? Sporza frist uw geheugen op over het kluwen aan regels rond de Europese tickets.

  Nog niet helemaal mee? Lees hier de uitleg

  België mag volgend seizoen vijf Europese tickets uitdelen.

  • Standard is dankzij de bekeroverwinning al zeker van minstens het rechtstreekse ticket voor de Europa League. De andere vier tickets worden verdeeld in de Play-offs.
  • De landskampioen gaat rechtstreeks naar de Champions League.
  • De tweede krijgt het ticket voor de derde voorronde van de Champions League.
  • De nummer drie mag naar de derde voorronde van de Europa League.
  • Wie als vierde eindigt maakt kans op het het vierde Europese ticket, maar moet daarvoor nog barrages spelen tegen de winnaar van Play-off 2.1 rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League.

  Maar wat als Standard ook via de Play-Offs een Europees ticket bemachtigt?

  • Als Standard vierde wordt, speelt de vijfde in de stand de barrages voor het Europa League-ticket tegen de winnaar van Play-off 2.
  • Wordt Standard derde, dan krijgt de vierde in de stand het ticket voor de derde voorronde van de Europa League en speelt de vijfde in de stand tegen de winnaar van Playoff II.
  • Enkel als Standard eerste of tweede wordt en zich Europees kan verbeteren, gaat het rechtstreekse Europa-League-ticket van de Luikenaars naar iemand anders. Worden de Rouches tweede, dan gaat hun rechtstreeks ticket voor de Europa League naar de nummer drie. De tickets voor de voorronde van de Europa League schuiven opnieuw door naar plaats vier en vijf. Wordt Standard landskampioen, dan gaat het rechtstreeks naar de Champions League, mag de tweede naar de derde voorronde van de Champions League en gaat het ticket voor de groepsfase van de Europa League opnieuw naar nummer drie. 

  Belangrijk om te weten:

  Na wat er vorig seizoen met Club Brugge gebeurde, denken sommige mensen dat het beter is om derde te worden dan tweede. Club sneuvelde vorig jaar in de voorrondes van de Champions League én de voorrondes van de Europa League waardoor een seizoen zonder Europees voetbal volgde. 

  Door een verandering van de regels kan dat niet meer. Iedere club die meedoet aan de voorrondes van de Champions League is nu zeker van deelname aan de Europa League.