• home
 • video
 • pas verschenen

  Luik-Bastenaken-Luik krijgt weer (vlakke) finish in centrum

  1975: Merckx boekt op de Boulevard de la Sauvenière zijn 5e zege.

  Bob Jungels is de laatste winnaar van Luik-Bastenaken-Luik die in Ans heeft kunnen juichen. Vanaf volgend jaar finisht de wielerklassieker weer in hartje Luik. Op die manier hoopt de organisatie dat de koers vroeger losbarst.

  "Aanvallen zoals vroeger"

  Na 27 jaar finishen op de verbindingsweg in Ans ligt de aankomst van Luik-Bastenaken-Luik weer in het centrum van Luik. Het moet de renners aansporen om vroeger aan te vallen.

  "We willen meer dynamiek in de finale van Luik-Bastenaken-Luik. We hopen weer op de aanvallen van weleer", legt organisator Christian Prudhomme (ASO). "De finale met de Saint-Nicolas was lang een aanwinst, maar nu is dat bijna een nadeel geworden. De grote ploegen controleren de wedstrijd."

  Dit jaar spaarden de grote kanonnen zich voor de finale. Pas op 20 kilometer van de streep kwamen ze in actie op de Roche aux Faucons.

  Waar de nieuwe streep exact komt, geeft de organisatie nog niet prijs. Voor 1992 lag de ­finish op de Boulevard de la Sauvenière in Luik. In 1975 boekte wereldkampioen Eddy Merckx er zijn 5e en laatste zege in Luik-Bastenaken-Luik.

  Waalse Pijl begint in Ans

  Ans wordt volgend jaar wel de startplaats van de Waalse Pijl. De eindstreep blijft op de Muur van Hoei liggen.

  De Waalse Pijl zal de komende zes jaar drie keer vanuit de provincie Luik vertrekken en drie keer vanuit een andere Waalse provincie.