• home
 • video
 • pas verschenen

  Sportfederaties met amateuristisch bestuur krijgen minder subsidies

  De Vlaamse roeiliga is een van de kleinere federaties.

  Volgens een onderzoek van de Vlaamse overheid mangelt er wat aan de sportfederaties. "Het bestuur moet professioneler", vindt minister van Sport Philippe Muyters. Doen ze dat niet, dat kunnen ze subsidies kwijtspelen.

  Minister: "Meer professionaliteit"

  Vlaanderen telt 46 sportfederaties. Eén op de drie (16) is gebuisd op het vlak van goed bestuur, schrijft Het Nieuwsblad.

  "We willen meer professionaliteit", reageert Vlaams minister van Sport Philippe Muyters bij VRT NWS. "We willen transparantie over de kosten die ze uitbetalen aan hun bestuurders en we willen de relatie tussen de bestuurders kennen. Bij sommige federaties blijven de voorzitters erg lang op hun stoel zitten."

  "We hebben vorig jaar een code opgesteld voor meer democratie binnen een federatie", gaat de minister voort. "Die code krijgt meer en meer navolging. Het gaat vooruit. Maar nog altijd heeft 1 op 3 het moeilijk om eraan te voldoen." Doen ze dat niet, dan krijgen ze 15 procent minder subsidies van de overheid.

  Roeiliga klaagt papierwerk aan

  Over welke sportbonden het gaat, wil Philippe Muyters niet kwijt. De Vlaamse roeiliga is een van de kleinere federaties. Voorzitter Guy Haaze kan zich vinden in de kritiek van de minister.

  "Het is een goede zaak dat ze aan de aanpassing van het bestuur denken", vindt hij. "We stellen wel vast dat de administratieve last vrij groot is. Ons personeel moet daar 80 procent van zijn tijd aan besteden. Zo is het moeilijk om als echte sportfederatie te functioneren."