• home
 • video
 • pas verschenen

  11 spelers uit de JPL met een (water)kans op het WK

  Een elftal volgens het huidige 3-4-3-systeem van de Rode Duivels.

  In de Franstalige pers werd de vorm van Standard-speler Edmilson bestempeld als "Rode Duivels-vorm". Zonder onverwachte blessures bij de Rode Duivels hoeft Roberto Martinez geen wit konijn uit zijn hoed te toveren, maar soms wordt een bondscoach gedwongen tot onmogelijk gewaande keuzes. Welke Belgen uit de JPL komen dan in beeld?

  Matz Sels: heeft uitzicht op een zomer in Rusland

  Anderlecht-doelman Sels ligt al sinds de aanstelling van Martinez in de weegschaal met Koen Casteels van Wolfsburg voor het plaatsje van derde doelman. Sels is de laatste maanden onbetwiste titularis bij zijn club en Martinez zoekt iemand die zich kan neerleggen bij een rol in de achtergrond. Sels is geen moeilijke jongen. Hopelijk voor Sels heeft de bondscoach wel niet te veel gekeken naar zijn twee foutjes tegen Standard en Genk.

  Zinho Vanheusden: kan gerust vakantieplannen maken

  Vanheusden maakte indruk in de Play-off-wedstrijd van Standard tegen AA Gent. Dat hij in september als jongste speler werd geselecteerd door Joham Walem bij de beloften onderstreept zijn maturiteit en fysieke presence. Concurrenten zoals Ciman of Boyata vielen bovendien in het verleden wel eens door de mand, maar een gebrek aan ervaring op het hoogste niveau lijkt niet iets waar Martinez op zit te wachten. Enkel 5 topprestaties in de Play-offs zouden de bondscoach kunnen doen twijfelen, maar tegen Club Brugge zat Vanheusden zelfs niet in de selectie.

  Brandon Mechele: kan gerust vakantieplannen maken

  Brandon Mechele speelt dit seizoen als betrouwbare steunpilaar in de defensie van Club Brugge. Hij miste nog geen wedstrijd. Mechele zou zich ook schikken naar de rol van bankzitter in Rusland, maar kan hij er het niveau aan? Voetballend is de verdediger beperkt. Dat Martinez hem niet opriep voor de oefenmatch tegen Saudi-Arabië is veelzeggend.

  Nana Asare: kan gerust vakantieplannen maken

  In 2016 dacht Roberto Martinez aan Nana Asare om de blessure van Jordan Lukaku op te vangen tegen Gibraltar. De Ghanees had toen nog geen Belgisch paspoort. Sinds november wel. Asare heeft Champions League-ervaring en is een makkelijke jongen, maar op zijn 31e speelt de aanvoerder van AA Gent geen uitmuntend seizoen en is hij blessuregevoeliger geworden. Het momentum lijkt voorbij.

  Thomas Foket: wacht best nog even om zijn reis te boeken

  Foket werd al vijf keer geselecteerd door Martinez en is dus geen onbekende voor de groep en de staf. Een groot voordeel voor Martinez. Op de rechterflank is de spoeling, na Thomas Meunier, bovendien dun bij België. Ook voor Foket lijkt het momentum helaas gekeerd. De flankspeler kent geen topseizoen bij AA Gent na zijn hartproblemen. Zijn lot kan afhangen van de situatie van Nacer Chadli, die voorlopig niet speelt bij West Brom.

  Leander Dendoncker: heeft uitzicht op een zomer in Rusland

  Dendoncker lijkt na een moeilijk seizoen op het juiste moment naar zijn beste vorm te groeien. Martinez heeft het voor de polyvalente speler, die een oplossing kan bieden op het middenveld en de verdediging. Hij werd zelfs geselecteerd toen hij helemaal niet goed speelde. Dendoncker kan zich geen inzinking in de laatste 5 Play-off-matchen veroorloven, maar is de speler uit de Belgische competitie die het meeste kans maakt op een zomer in Rusland.

  Hans Vanaken: kan gerust vakantieplannen maken

  Vanaken is na een moeilijke seizoensstart uitgegroeid tot een uitblinker bij Club Brugge, maar staat op zijn positie voor de onmogelijke opdracht om op te boksen tegen concurrenten van wereldformaat. De Bruyne, Witsel, Dembélé, Nainggolan en Tielemans spelen allemaal in competities waar het niveau en tempo hoger liggen. Vanaken moet nog bewijzen dat hij dat niveau aankan. Dat beseft de middenvelder zelf.

  Anthony Limbombe: heeft uitzicht op een zomer in Rusland

  Na 45 minuten speeltijd tegen Saudi-Arabië noemde Martinez Limbombe een interessant profiel, met een mooie toekomst. In principe zal Limbombe als 24e of 25e keuze afvallen. De concurrentie op de linkerflank is niet min met onder meer Yannick Carrasco, Jordan Lukaku en Chadli. Hun situatie de volgende weken zal de zomer van Limbombe bepalen.

  Leandro Trossard: kan gerust vakantieplannen maken

  Toegegeven, Trossard zou een wit konijn van formaat zijn in de selectie van Martinez. Zijn naam viel nog nooit en bovendien was hij dit seizoen lang geblesseerd. Trossard toont de laatste weken wel een van de grootste Belgische talenten in de JPL te zijn. Met zijn acties en dribbels zou hij misschien iets kunnen forceren in de laatste tien minuten. In Europa toonde hij vorig seizoen een hoger niveau aan te kunnen.

  Edmilson: kan gerust vakantieplannen maken

  Edmilson toont zijn topvorm momenteel door betrokken te zijn bij zeven van de acht goals van Standard in de Play-offs. Alleen moet Edmilson afrekenen met een drievoudig probleem. Martinez houdt niet van witte konijnen en zeker niet van wispelturige karakters. Vraag dat maar aan Radja Nainggolan. De reactie van Edmilson na zijn wissel op Club Brugge zal de bondscoach niet ontgaan zijn. Bovendien komt Edmilson in de pikorde op links nog een plaatsje achter Limbombe.

  Sire, er zijn geen spitsen meer

  Om ons elftal te vervolledigen hebben we ons hoofd gebroken over een Belgische diepe spits uit de eigen competitie. De eerlijkheid gebiedt ons te concluderen dat niemand ook maar een waterkansje maakt op een selectie momenteel. Oordeelt u vooral zelf over de kanshebbers: Obbi Oulare, Jelle Vossen, Renaud Emond, Siebe Schrijvers, Zinho Gano.