• home
 • video
 • pas verschenen

  Tweevoudig wereldkampioen Gianni Bugno: "Ik was geen groot renner"

  Gianni Bugno: "Mijn zeges zijn verleden tijd."

  Gianni Bugno, een van de grootste wielrenners uit de jaren 90, blikt in De kleedkamer zeer bescheiden terug op zijn carrière. "Het is verleden tijd. Ik heb ook geen truitjes, fietsen of trofeeën bijgehouden", vertelt de 54-jarige Italiaan in de zesde en laatste wieleraflevering van De kleedkamer.

  "Ik was zeker niet de sterkste"

  Gianni Bugno was in de eerste helft van de jaren 90 de exponent van het Italiaanse wielersucces. Naast twee wereldtitels (1991 en 1992) en een Wereldbeker (1990) won hij onder meer Milaan-Sanremo (1990) en de Ronde van Vlaanderen (1994). In de Giro van 1990 reed hij van begin tot einde in het roze.

  "Maar ik was geen groot renner", verrast Bugno in het Canvasprogramma De kleedkamer. "Laat ons zeggen dat ik in geen enkele discipline echt een topper was. In wedstrijden die me lagen heb ik mijn plan getrokken en wat geluk gehad."

  "Ik heb altijd gestreden en probeerde altijd terug te vallen op waar ik goed in was. Maar de sterkste was ik zeker niet", vindt hij.

  "Eerste zege is even belangrijk als wereldtitel"

  Voor Gianni Bugno steekt er geen enkele overwinning bovenuit. "Als je kinderen hebt, kan je ook niet zeggen welk kind je het liefste ziet", stelt de tweevoudige wereldkampioen. "Is het je eerste overwinning bij de jeugd of een wereldtitel? Voor mij zijn die even belangrijk."

  "Wat is wielrennen eigenlijk? Met velen starten en als eerste over de streep proberen te rijden. Achteraf wordt er meer belang gehecht aan deze of die wedstrijd, maar uiteindelijk draait het allemaal om die streep. Of je nu de Giro, de Tour, de Vuelta of de Ronde van Vlaanderen rijdt", relativeert Bugno.

  "De wedstrijd is de streep, zo heb ik het altijd beleefd. De emoties zijn niet anders in Sanremo of om het even waar. Overal leef je naar die streep toe en dan is het voorbij."

  "Ik kijk niet graag naar mezelf"

  Anno 2018 verdient Gianni Bugno (1954) de kost als helikopterpiloot. Zijn zeges herbekijken, doet hij niet. "Dat vind ik niet leuk", antwoordt de "hagedis".

  "Ik kijk niet graag naar mezelf. Ik houd niet van mijn stem, van hoe ik overkom. En het is verleden tijd. Ik heb ook geen truitjes, fietsen of trofeeën bijgehouden."

  "Het leven besluit uit trappen die je moet beklimmen en afdalen. Eenmaal boven, moet je weer naar beneden om plaats te maken voor anderen", besluit Bugno filosofisch.

  Palmares Gianni Bugno

  • Milaan-Sanremo: 1990
  • Wincanton Classic: 1990
  • Wereldbeker: 1990
  • Clasica San Sebastian: 1991
  • Ronde van Vlaanderen: 1994
  • Wereldkampioenschap: 1991 en 1992
  • Italiaans kampioenschap: 1991 en 1995
  • Ronde van Italië: winnaar 1990 - 9 ritzeges
  • Ronde van Frankrijk: 2e in 1991 - 3e in 1992 - 4 ritzeges
  • Ronde van Spanje: 2 ritzeges

  Bekijk de volledige aflevering van De kleedkamer met Gianni Bugno op vrtnu.be. Ruben Van Gucht praat in Italië ook met Moreno Argentin. In een verlaten fabriekspand in Luik hebben Eric Van Lancker, Luc Roosen, Peter Winnen en Steven Rooks het over Luik-Bastenaken-Luik van 1990.