• home
 • video
 • pas verschenen

  Frankrijk rouwt om ex-speler en -bondscoach Henri Michel (70)

  Michel (70) was vooral bondscoach in Afrika, hier op het WK 2006 met Ivoorkust.

  De Franse oud-voetballer en -coach Henri Michel is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Radio France International. De kleurrijke figuur versloeg als coach België in de strijd om de derde plaats op het WK 1986 in Mexico.

  Michel kwam als sierlijke middenvelder 58 keer uit voor Frankrijk, goed voor 4 goals. In clubverband speelde hij liefst 16 jaar voor Nantes, waar hij in 640 wedstrijden 95 goals maakte. Hij vierde 3 keer de Franse titel en 1 beker.

  Voor "Les Bleus" nam hij als speler deel aan het WK 1978 in Argentinië, als coach leidde hij het Frankrijk van Platini op het WK 1986 in Mexico. Frankrijk ging er in de halve finale uit tegen West-Duitsland, België verloor van de latere kampioen Argentinië. In de match om het brons was Frankrijk met 4-2 te sterk.

  Vaak bondscoach in Afrika

  Michel begon zijn trainerscarrière bij de Franse olympische ploeg, waarmee hij op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud pakte. Daarna volgde meteen al Frankrijk en eventjes PSG.

  Het zou zijn laatste kunstje in Frankrijk zijn. Vanaf 1994 wendde hij de steven richting Afrika en Midden-Oosten, waar hij vooral als bondscoach (Marokko, VAE, Tunesië, Ivoorkust, Guinee en Kenia), maar ook af en toe een topclub (Al Nasr, Raja Casablanca, Zamalek, Al Arabi) trainde. In 2012 zwaaide hij af als coach bij Kenia.

  Tweets over overlijden: