• home
 • video
 • pas verschenen

  AD-journalist: "Ex-wielrenner Karsten Kroon gebruikte doping"

  Karsten Kroon won een rit in de Tour van 2002.

  De Nederlandse oud-wielrenner Karsten Kroon heeft tijdens een deel van zijn carrière doping gebruikt. Dat schrijft AD-journalist Thijs Zonneveld. Kroon bekende zijn gebruik in gesprekken over een mogelijke samenwerking met Algemeen Dagblad als analist. De 42-jarige oud-renner zou ook publiek bekennen, maar zag daar uiteindelijk vanaf.

  Ritwinnaar in Tour 2002

  Kroon was van 1998 tot 2014 profrenner, waarbij hij het shirt droeg van Rabobank, Team CSC/Saxobank en BMC. In 2002 beleefde hij zijn grootste moment de gloire met ritwinst in de Ronde van Frankrijk. Ook een rit in Parijs-Nice, de GP Kanton Argau en 2 keer de Rund um den Henninger-Turm kleuren zijn palmares. In de Amstel was hij eens tweede, in de Waalse Pijl derde.

  In 2013 kwam al naar buiten dat hij in 2004 door de UCI gewaarschuwd was voor een afwijkende bloedwaarde.

  Kroon werkt tegenwoordig als commentator voor Eurosport. Hij wenste in AD niet meer te reageren op het verhaal van Zonneveld, maar bevestigde de inhoud ervan bij het Nederlandse persagentschap ANP.

  Een bijzondere bekentenis

  Het verhaal is ietwat apart en ingewikkeld. Daarom ook geeft Zonneveld het de titel "Een bijzondere bekentenis" mee. Hij doet het verhaal van A tot Z uit de doeken.

  Voor een videoproject rond de Giro 2017, een online programma met reacties en analyses meteen na de ritten, zocht AD analisten. Kroon was een kandidaat.

  De wielerjournalist had aanwijzingen dat Kroon doping gebruikte in een deel van zijn carrière. "Er waren bronnen die me belastende dingen vertelden en er waren de afwijkende bloedwaarden in het verleden. Maar zelf sprak hij het liefst zo min mogelijk over het onderwerp."

  "Bij het AD vonden en vinden we dat niet passen bij een analyticus: het zou hypocriet zijn hem naar zijn mening te vragen over een dopinggeval in de Giro, terwijl hij zelf niet over zijn eigen verleden wilde praten. Dat heb ik hem in een telefoongesprek op de man af gezegd."

  Kroon verandert van gedachten

  Zonneveld en Kroon hadden een heel open gesprek. "Hij bevestigde dat hij doping had gebruikt en dat hij erover na zou denken. Hij stond ervoor open om zijn dopinggebruik te bekennen, maar hij wilde het doen ná het wielerseizoen en op een door hemzelf gekozen platform."

  Wat later volgde een gesprek in detail, vooral over de periode en middelen. "Dat gesprek was off the record - dat heb ik Kroon bevestigd en die belofte ga ik niet schenden. De afspraak die we na het gesprek maakten was tamelijk simpel: Kroon zou dopinggebruik bekennen vóór de Giro en erbij vermelden dat hij er ná het seizoen uitgebreider op zou terugkomen."

  Maar om persoonlijke redenen ging de samenwerking tussen Kroon en AD uiteindelijk niet door. "Toen het wielerseizoen was afgelopen, vroeg ik hem wat hij ging doen met zijn bekentenis. Hij antwoordde dat hij van gedachten was veranderd. Hij was niet meer van plan om te bekennen. Dat verraste me."

    

  "Als zijn dopinggebruik krant niet haalt, wiens gebruik dan wel?"

  "Ik vroeg hem wat hij van mij verwachtte, als journalist. Zwijgen? Wat volgde was een mailwisseling waarin we van gedachten wisselden over de impact van zijn bekentenis op de huidige generatie en over de journalistieke relevantie. We kwamen niet meer op dezelfde lijn."

  "Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zélf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn."

  "In de mailwisseling eiste Kroon niets: hij schreef dat ik zelf maar moest beslissen wat ik ermee wil­de doen. Hij zou er niet tegen protesteren. Maar hij vroeg me wel wat de reden zou zijn om het te publiceren. Zou het iets toevoegen, nog een oud-renner in het lijstje dopinggebruikers? Daarop zijn meerdere antwoorden mogelijk. Wellicht niet voor iedereen. Maar Kroon is niet zomaar de eerste de beste renner. Hij was jarenlang een van de beste eendagscoureurs van het land, hij won een Touretappe en hij werkt tegenwoordig weer in het wielrennen, als commentator voor Eurosport."

  "Is hij, en met hem zijn verleden, relevant? Moet zijn dopinggebruik in de krant? Ik denk van wel. Als zijn dopinggebruik de krant niet haalt, wiens dopinggebruik dan wel?"

  "Transparant en onafhankelijk te werk gaan"

  "We moeten als krant publiceren wat we rond kunnen krijgen, ook al gebeurt dat op een gecompliceerde wijze. Ik ben als journalist verantwoordelijk voor het opschrijven van wat ik zie, wat ik hoor en wat ik weet. Het uitgangspunt is altijd hetzelfde: ik bescherm niemand, ik veeg niets onder het tapijt. Ik probeer zo transparant en onafhankelijk mogelijk te werk te gaan. Daarom schrijf ik in dit artikel over de achtergrond en de journalistieke afweging om wel of niet te publiceren."

  "Wat Kroon doet nu zijn dopinggebruik naar buiten komt weet ik niet. Dat is aan hem."

  "Maar ik weet wel dat ik niet kan en mag zwijgen."

  Het verhaal van Zonneveld: