• home
 • video
 • pas verschenen

  "Brecel? Te wild, te enthousiast, te veel show, te weinig controle"

  Luca Brecel ontgoochelde op het WK snooker.

  Voor Luca Brecel (23) is het WK snooker op een sisser uitgedraaid. Eurosport-snookercommentator Rudy Bauwens spaart Brecel niet na zijn vroege exit. "Het was allemaal weer een beetje zoals ik Brecel al te vaak heb zien spelen en waar ik een beetje ambetant van word."

  "Walden haalde voordeel uit kwalificaties"

  De uitschakeling van Luca Brecel in de eerste ronde komt voor Rudy Bauwens niet als een complete verrassing. "Ik hield er rekening mee. Er waren te weinig positieve elementen om je aan vast te houden", analyseert Bauwens bij Sporza.

  "Hij had problemen met zijn keu en zijn schouders. De laatste weken waren zijn prestaties niet overtuigend en er was ook de loting. Brecel zag Ricky Walden positief in, maar Walden is een gevaarlijke klant als je hem de tijd geeft om onder stoom te komen."

  "Het is voor Walden een voordeel geweest dat hij kwalificaties heeft moeten spelen. Daardoor was hij scherper dan Brecel. Dat hebben we vooral in de eerste sessie maandagavond gezien."

  "Dit was de Brecel waar ik ambetant van word"

  Luca Brecel speelde opvallend slordig. "Snooker blijft een spel van percentages, met het potpercentage als belangrijkste onderdeel. Walden had 92 procent, Brecel 84 procent. Dat verschil is gewoon te groot."

  "Het was allemaal weer een beetje zoals ik Brecel al te vaak heb zien spelen en waar ik een beetje ambetant van word: te wild, te enthousiast, een beetje te veel show en te weinig controle."

  "Je zag soms zijn talent en dan is het fantastisch om naar te kijken. Maar als hij het snooker van dit moment blijft spelen, dan wordt hij nooit wereldkampioen, dan wordt hij nooit nummer één en dan twijfel ik eraan of hij volgend jaar nog in de top 16 staat. Dit was gewoon niet goed."

  "Hij moet minder aan het publiek denken en af en toe negatief durven te spelen"

  In het eerste deel van het seizoen, eind vorig jaar, kon Luca Brecel wel hoge toppen scheren. Waar ligt dan het verschil? "Ik herinner me een wedstrijd tegen Murphy waar hij niet zo gejaagd was en met minder show speelde."

  "Hij moet gewoon die balans anders invullen. Hij moet minder aan het publiek denken en af en toe negatief durven te spelen. Daar is Selby de grote kampioen in. Selby ligt er nu wel uit, maar hij heeft al vaak gewonnen terwijl hij de mindere speler was. En daar draait het om."

  "Ik denk dat Brecel eens goed voor de spiegel moet staan en zijn spel moet vergelijken met dat van een paar jaar geleden. Kijk naar hoe die toppers dat doen en dan zal hij één ding vaststellen: de controle van de speelbal is bij hen veel strakker."

  "Luca moet ook met kop tegen de muur lopen en knop omdraaien"

  Is dit dan een wake-upcall voor Brecel? "Ik hoop het voor hem", besluit Rudy Bauwens. "Ik weet niet hoe het exact met zijn keu en schouder zit, maar het begint bij de invulling van zijn snooker zelf."

  "Probeer het eens zoals een Selby het doet en kijk dan waar je uitkomt. Het talent is er, want ik zet hem bij de 5 meest getalenteerde spelers ter wereld. Maar talent alleen is niet genoeg."

  "Sommige jongens hebben het wel begrepen en komen erdoor. Zij zijn met hun kop tegen de muur gelopen, maar hebben de knop omgedraaid. Dat zal Luca ook moeten doen."