• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts deelt voorjaarsrapport uit aan 11 Belgen

  De Belgen kleurden mee het voorbije voorjaar.

  De voorjaarsklassiekers zijn achter de rug en dus is het tijd om de prestaties van de Belgen eens onder de loep te nemen. Michel Wuyts laat zijn licht schijnen over 11 landgenoten. "De toekomst oogt mooi", zegt de wielercommentator van Sporza.

  Van Avermaet: te veel op zoek naar niveau van 2017

  Zo'n seizoen als vorig jaar is haast niet te herhalen en dat zal hij zelf ook wel geweten hebben. Maar het gevaar sluipt er wel in dat je op die flow doorgaat en jezelf helemaal uitlepelt. Ik heb het vermoeden dat hij daar nu de prijs voor betaald heeft.

  Ik denk dat hij wat amechtig op zoek geweest is naar zijn niveau van vorig jaar en dat hij dat nooit meer gevonden heeft. Daarbij komt dat hij enkel op Schär kon rekenen, want de rest van zijn ploeg bleef in gebreke.

  Maar onderschat nooit de verbetenheid van Van Avermaet. Ik denk dat hij met een soort wrong uit het voorjaar gestapt is en nu al boordevol zit van revanchegevoelens op zichzelf.

  Benoot: hét nummer van het voorjaar

  Hij heeft de stap vooruit gezet die ik verwacht had. In de Strade Bianche is er heel veel aandacht gegaan naar Van Aert en daardoor is de fantastische prestatie van Benoot wat ondergesneeuwd. Zijn prestatie in de Strade Bianche in helse omstandigheden blijft op het netvlies plakken. Dat was voor mij hét nummer van het voorjaar.

  Benoot heeft overal progressie gemaakt, vooral omdat hij een type is dat niet alleen wil afmaken, maar ook de koers hard maken. Van al die jonge Belgen is hij degene met de grootste lengte in zijn aanval. Volgend voorjaar zal hij ongetwijfeld nog sterker zijn.

  Naesen: verwachtingen niet ingelost

  Grosso modo heeft hij de verwachtingen niet ingelost, maar hij heeft natuurlijk excuses zat. Ik denk dat er geen enkele koers was waarin hij niet langs de kant stond, gevallen is, of de aansluiting moest zoeken. Het is moeilijk te beoordelen, maar hij heeft niet de stap vooruit gezet die iedereen verwacht had.

  Ik neem aan dat hij een van de jongens is die het meest gefrustreerd uit het voorjaar gestapt is, omdat hij niet de kans gekregen heeft om zijn mogelijkheden te onderstrepen. Eigenlijk is het niet helemaal verantwoord hem te beoordelen. De ervaring leert me wel dat een jaar dat volgt op een jaar met hoge verwachtingen meestal beter is.

  Wellens: stap vooruit gezet

  Iedereen vergeet dat hij de Ruta del Sol gewonnen heeft. Dat is een lastige koers om te winnen. In Parijs-Nice was hij heel goed en hij reed zeer aanvallend in de koersen die voor hem weggelegd waren. In de Amstel Gold Race was hij uitstekend en had hij dichter kunnen eindigen, maar hij betaalde de prijs voor het feit dat hij in de koersen ervoor indruk gemaakt had op Valverde.

  Hij heeft overal laten zien dat hij een stap vooruit gezet heeft. Zijn recuperatievermogen in volle finale is een geweldige troef en er zal een dag komen dat hij vaststelt dat hij die allesvernietigende cartouche wél heeft. Van de Belgen is hij de man bij uitstek die weer voor zeges kan zorgen in de Ardennenkoersen.

  Vanmarcke: matig omringd

  In de Omloop was hij de beste Belg en dacht ik: "Het gaat ervan komen". Niet dus. Zijn probleem is dat hij wel een gat kan slaan, maar dat niet kan uitbouwen. Dan moet je rekenen op een metgezel van jouw niveau en dat is er niet van gekomen.

  Het is moeilijk om te verteren dat iemand met zijn potentieel nog niet in staat geweest is om zo'n stoot uit te halen als Terpstra. Dat heeft ook te maken met zijn eigenzinnigheid. Hij heeft gekozen voor een ploeg waar hij matig omringd is, met maar één helper waar hij echt op kan rekenen. De stelling dat hij bij Quick-Step al een klassieker gewonnen zou hebben klopt.

  Van Aert: openbaring

  Wout van Aert was een openbaring. Wat hij laten zien heeft, was veel straffer dan ik vermoed had. Wat hij deed in de Strade Bianche getuigde van uitstraling en klasse. Dat ziet ieder kennersoog meteen. Ik zie nergens een punt waar hij gefaald heeft.

  Hij gaat zeker nog verbeteren en dan heeft hij een dikke kans op stevige winst volgend voorjaar. Ik geef hem de raad om zijn crossseizoen nog wat af te bouwen.

  Vanendert: bijzondere verrassing

  Hij heeft mij bijzonder verrast. Ik achtte hem niet meer in staat om te doen wat hij getoond heeft. Ik was ervan overtuigd dat hij een rol zou spelen in dienst van Wellens en Benoot, maar nu waren de rollen omgekeerd.

  Vooral in de Waalse Pijl heeft hij dat met verve gedaan, al botste hij wel op zijn limieten. Hij heeft één geweldige cartouche, maar meestal ook maar één. Dat had hij bij de beloften al en dat is nu weer gebleken, ondanks zijn rijpere leeftijd. In Luik had hij misschien 2e kunnen worden als hij gewacht had tot Ans, maar daar koopt hij niks mee.

  Gilbert: te veel hooi op de vork

  Hij heeft het groot gezien door mee te doen vanaf de Omloop tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Het is duidelijk dat hij zijn niveau van vorig jaar niet gehaald heeft en dat viel wat te voorspellen: zoveel hooi op de vork nemen en dan ook nog eens verkondigen dat hij wilde proberen een koers te winnen (Parijs-Roubaix) die in feite niet voor hem gemaakt is.

  Gilbert heeft wél mee het succes van Quick-Step bepaald. Ik heb stellig de indruk dat hij de motor is van de aanvallende manier van koersen bij die ploeg. Hij gaf vaak de aanzet tot de aanvallende plannen.

  Teuns: zichzelf te veel druk opgelegd

  Dylan Teuns heeft niet gebracht wat ervan verwacht werd. In Parijs-Nice reed hij wel voortreffelijk, maar in de weinige voorjaarsklassiekers die hem liggen is hij ten onder gegaan.

  Ik denk dat hij in de toekomst wel zal nadenken voor hij zijn hoge verwachtingen uitspreekt. Dat is gevaarlijk en hij heeft zichzelf ermee onder druk gezet. Dat zal hij volgend jaar niet meer doen.

  Lampaert: ruimte voor progressie

  Hij is 1 van de 4 speerpunten bij Quick-step en dat is al wat. In Parijs-Roubaix had ik wel meer van hem verwacht. Dat is zijn wedstrijd, maar het is er niet uitgekomen. In kortere koersen heeft hij de verwachtingen zeker ingevuld.

  Lampaert is niet doorgestoten tot het statuut van absolute kopman, maar ik denk dat er nog ruimte is voor progressie. Er wordt ook wel veel verwacht van hem. Hij moet er in alle Vlaamse koersen staan. Maar in het moderne wielrennen moet je af en toe eens een wedstrijd durven te droppen.

  Stuyven: legt hij de lat hoog genoeg?

  Jasper Stuyven is een geval apart. Ik heb de indruk dat hij de lat niet hoog genoeg legt voor zichzelf. Hij is overal een paar plaatsen opgeschoven in de uitslag, maar waar heeft hij echt meegedaan voor de winst? Hij is niet ter plaatse blijven trappelen, maar is ook niet fors vooruitgegaan.

  Hij moet er misschien rekening mee houden dat als hij wint, het karig kan zijn. Niet in de breedte, maar er dan wel dik op. Misschien moet hij volgend jaar het geweer eens van schouder veranderen. Die ereplaatsen vergeten en eens echt mikken op winst. Hij is zeker een van de Belgen waar we nog veel plezier aan zullen beleven.

  Toekomst oogt mooi

  Als ik dat hele rijtje afga, stel ik vast dat er op Vanendert na niet één naam bij staat waarvan je formeel kunt zeggen: die zal nooit een klassieker winnen, of een koers met klassiek gehalte.

  Vergeet niet dat dat allemaal Belgen zijn. In vergelijking met andere landen staan wij er in de breedte het beste voor. De toekomst moet afgedwongen worden, maar we zijn de goeie richting ingeslagen.

  Michel Wuyts