• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Breggen wint 2e jaar op een rij Luik-Bastenaken-Luik

  Anna van der Breggen blijft maar winnen.

  0 / 0
  Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) heeft haar 4e overwinning te pakken in 9 WorldTour-koersen dit seizoen. De Nederlandse was net als vorig jaar de beste vrouw in Luik-Bastenaken-Luik. Het was de tweede editie van La Doyenne voor vrouwen.

  Van der Breggen riep in de absolute finale Amanda Spratt tot de orde. De tweevoudige Australische kampioene en ploeggenote van Joloen D'hoore was zo'n 20 kilometer voor het einde weggereden en fietste 10 kiliometer voor de finish een kleine minuut voor haar eerste achtervolgsters uit.

  Spratt, 5e in de Waalse Pijl en 3e in de Amstel Gold Race, deed wat ze kon, maar toen de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman en Anna van der Breggen het gaspedaal induwden, kreeg de koers een beslissende wending.

  Van der Breggen perste er alles uit, liet Moolman achter en pitste in de slotkilometer ook Spratt uit haar wiel. Net als vorig jaar kwam de olympische kampioene in Ans dus juichend over de streep. Het is al haar 4e WordTour-overwinning dit jaar, na de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl. 

  "Bij de mannen heb je favorieten, maar niet zo uitgesproken als Van der Breggen bij de vrouwen. Wat zij de laatste weken - en zeg maar jaren - tentoonspreidt is van heel hoog niveau", zei cocommentator José De Cauwer. 

  Michel Wuyts was het eens met De Cauwer: "Van der Breggen heeft de meeste inhoud en het grootste recuperatievermogen." 

  Van der Breggen: "Nu even rust"

  Anna van der Breggen maakte haar favorietenrol waar. "Dat is niet altijd makkelijk. Er is veel druk, mensen verwachten veel van jou en je kunt niet alle koersen rijden. Ik ben blij dat ik mijn programma gevolgd heb en top was deze week", vertelt de Nederlandse.

  "We winnen met Chantal Blaak de Amstel Gold Race en ik pak de andere twee zeges. Dit is een ongelooflijke ploeg, met echt een vechtersmentaliteit. Iedereen rijdt voor elkaar. De ploeg hield me vooraan in de afdaling, deed zijn werk in de achtervolging, echt geweldig."

  "Ik ben heel blij met deze overwinning. Het ziet er misschien allemaal gemakkelijk uit, maar dat is het niet. Aan zo'n prestatie gaan veel trainingsarbeid en opofferingen vooraf. Al dit werk wordt nu beloond en dat doet me plezier, voor mezelf en voor de ploeg. Hierna neem ik een weekje rust. Dat heb ik wel verdiend."

  Vos breekt sleutelbeen

  Marianne Vos heeft bij een val tijdens de afdaling voor Roche aux Faucons, zo'n 40 kilometer voor de finish, haar sleutelbeen gebroken. Dat heeft haar ploeg WaowDels Pro Cycling bekendgemaakt. Het is voorlopig nog niet bekend hoe lang de blessure Vos aan de kant zal houden.

  Uitslag:

  Van der Breggen wint:

  Tweets: