• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "Barcelona moet Copa del Rey winnen om seizoen glans te geven"

  Wervelen Coutinho, Suarez en Messi tegen Sevilla?

  FC Barcelona kan dit weekend twee trofeeën winnen. Morgen speelt het de finale van de Copa del Rey, zondag is het ook kampioen als Atletico Madrid in de competitie verliest. Beker en titel in één weekend, het is uitzonderlijk. En toch moet Barça morgen de Spaanse beker winnen om van een geslaagd seizoen te spreken. Stef Wijnants legt uit.

  300 miljoen voor 1 prijs is te weinig

  Even terug naar vorig seizoen. Barcelona moet knarsetandend toezien hoe grote concurrent Real Madrid niet alleen La Liga wint maar ook en opnieuw de Champions League. Messi, Suarez, Neymar en Iniesta moesten zich tevreden stellen met de derde opeenvolgende Spaanse beker.

  Ondanks het vertrek van Neymar investeerde Barça het afgelopen seizoen met spelers als Semedo, Paulinho, Dembélé, Deulofeu en Coutinho voor meer dan 300 miljoen euro. Eén prijs is immers ver onder de maatstaf, vonden ze in Catalonië.

  Straffe records

  La Liga is (zo goed als) binnen. Met grote overmacht heerst Barcelona over de vijanden uit Madrid. Atletico bleef het hele seizoen op ruime afstand, Real flirtte zelfs even met de kwalificatie voor de Champions League.

  Bovendien heeft de Catalaanse trots nu al 40 wedstrijden op rij niet meer verloren in La Liga. Een record.

  Het kan zelfs nog straffer. Sinds 1932 (!!!) is geen enkele Spaanse club erin geslaagd om een heel seizoen zonder nederlaag af te sluiten. Barça heeft nog 5 matchen om die vooroorlogse prestatie te evenaren.

  De val van Rome

  En toch staan de gezichten op onweer in Catalonië. De onverwachte uitschakeling in de Champions League tegen AS Roma heeft diepe wonden geslagen.

  De "val van Rome" blokletterden de Catalaanse kranten. FC Barcelona krijgt plots de stempel dat het in Europa faalt. In vier van de laatste vijf edities van de Champions League kwam het immers niet verder dan de kwartfinale.

  De heetgebakerde fans in Catalonië vinden het minnetjes. Op social media regende het verwijten aan de tactisch falende Valverde en de wat fletse voorzitter Josep Maria Bartomeu.

  Verlies betekent afgang

  De titel en de mogelijke records zijn uiteraard meer dan een doekje voor het bloeden maar die beker mag echt niet ontsnappen om straks alle handen op elkaar te krijgen in het gigantische Nou Camp.

  De Copa del Rey krijgt zo meteen het predikaat van "belangrijkste" match van het seizoen. Verlies betekent afgang, bij winst kan Barça zeker spreken van een aanvaardbare jaargang.

  Géén topseizoen want de Champions League is boven alles verheven, ook in Catalonië. De Blaugranas willen immers de beste van Europa en dus van de wereld zijn.

  Onvoorspelbaar Sevilla

  Op een presenteerblaadje zullen Messi en co het niet krijgen. Tegenstander morgen in het Wanda Metropolitano-stadion van Atletico Madrid is Sevilla.

  Sevilla is niet meer de ploeg van het seizoensbegin, toen het aan de kop van het klassement meedraaide. In La Liga zijn ze intussen weggedeemsterd naar plaats 7. Op Champions League moet het volgend seizoen niet rekenen, de achterstand op nummer vier Valencia bedraagt immers 17 punten.

  Nog meer dan voor Barca is de bekerfinale voor de Andalusiërs dé match van het jaar. Europees voetbal staat op de helling. In enkele grote matchen kon Sevilla de focus houden. In de kwartfinale van de beker schakelde het Atletico Madrid uit en in de Champions League stuntte het door Manchester United opzij te zetten.

  Sevilla is onvoorspelbaar en tot veel in staat. Het zal moeten want Barça wil ondanks de titel en de mogelijke records niet met hoongelach de zomer ingestuurd worden.

  Verdedigende problemen

  Sevilla heeft in verdedigend opzicht wel wat gaten te dichten. Zelfs de laatste in La Liga, Malaga kreeg minder doelpunten tegen. Het vizier staat dan ook altijd op aanvallen gericht. Kansen worden er genoeg gecreëerd, afwerken blijft een werkpunt voor Muriel, Ben Yedder of Nolito.

  Ook Barcelona kampt de laatste tijd met defensieve problemen. De laatste 3 weken kreeg het 10 goals in 6 matchen te slikken en hield het geen enkele keer de 0.

  Controlerende middenvelders als Sergio Busquets en Rakitic vielen uit met blessure, Piqué speelt al weken met pijn en Umtiti kent niet zijn beste periode.

  Woensdag in de competitiematch in Celta ( 2-2 ) speelde Valverde achteraan met Semedo, Mina, Thomas Vermaelen en Digne. De "normale" defensie (Sergi Roberto, Pique, Umtiti en Jordi Alba) mocht zich voorbereiden op de finale.

  Hoe dan ook, deze Copa del Rey zal bol staan van de kansen want voor Messi, Suarez of Iniesta is het de laatste seizoensmatch met enige betekenis. Kampioen en bekerwinnaar in 24 uur? Daarmee kunnen de sterren wel leven.