• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: NBA rouwt om Erin Popovich, Spurs kunnen niet winnen voor coach

  Gregg Popovich is al sinds 1996 coach van San Antonio en alom gerespecteerd.

  Basketbal was even bijzaak voor de San Antonio Spurs gisteren, al hadden ze wel graag gewonnen van Golden State om de overleden echtgenote van hun coach Gregg Popovich te eren. De oudste coach in de NBA, alom gerespecteerd, moest eergisteren afscheid nemen van zijn vrouw Erin (67) na een slepende ziekte.

  Op woensdagavond overvielen de berichten van haar dood de NBA-spelers en -fans. Vedetten LeBron James (Cleveland) en Kevin Durant (Golden State) waren even sprakeloos en betuigden daarna hun steun aan Popovich en zijn familie.

  James moest vechten tegen de tranen: "Ik hou van Pop. De NBA-familie hangt samen. Ik weet dat we elke avond tegen elkaar kampen, maar als zoiets gebeurt, plaatst dat alles in perspectief."

  Popovich is al sinds 1996 aan de slag bij San Antonio, waarmee hij 5 titels veroverde. Hij is ook de trainer van het Amerikaanse olympische team. Woensdag had hij nog de training gegeven, maar donderdag ontbrak hij voor de wedstrijd.

  Tony Parker, een van de sterren van San Antonio, was erg emotioneel voor de match: "Ze was een geweldige vrouw en heeft me enorm goed opgevangen toen ik hier als 19-jarige belandde."

  Collega-ancien Manu Ginobili vertelde "dat het team helemaal van slag is en verdriet voelt": "Maar we zullen spelen en strijden met respect voor Popovich' filosofie met vuur en vastberadenheid."

  Dat volstond evenwel niet voor de overwinning. San Antonio verloor met 110-97, waardoor het nu tegen een 3-0-tussenstand aankijkt in de eerste ronde van de play-offs. De Warriors vierden hun zege evenwel sereen.

  Emotionele reacties bij spelers en coaches in de NBA:

  "Erins impact zal nog jaren gevoeld worden"

  Niet alleen de basketbalwereld rouwde mee, ook ex-president Bill Clinton bood zijn medeleven aan. En nog een massa andere Amerikanen van alle slag.

  Algemeen manager RC Buford gaf mee dat Popovich "overweldigd was door de enorme steun": "Erin en Gregg waren beste vrienden die 40 jaar samen waren. Erins impact en invloed op onze organisatie en onze families, op onze spelers en hun families zal nog jaren gevoeld worden."

  Bekijk de reacties van Parker en Ginobili en de match:

  Een minuut stilte op andere velden: