• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aken voor duel met Italië: "Bladzijde met Monami omgedraaid"

  Ivo Van Aken: "We zijn een stukje sterker dan Italië."

  Na het ontslag van Dominique Monami zit Ivo Van Aken komend weekend eenmalig weer op de bank bij de Fed Cup. "We moeten die match tegen Italië tot een goed einde kunnen brengen", is hij optimistisch over de kansen van Mertens, Flipkens en Van Uytvanck.

  Een uitmatch tegen Italië, dat de voorbije 10 jaar de Fed Cup 3 keer wist te winnen. Op gravel dan nog. Dat lijkt geen cadeau voor Ivo Van Aken en zijn vrouwen.

  "Maar onze ploeg is een stukje sterker met Elise (Mertens), Alison (Van Uytvanck) en Kirsten (Flipkens). Italië doet het met 3 jonge speelsters. Ik kan me niet voorstellen dat het thuisvoordeel of de ondergrond zó in het voordeel van Italië zal werken. We moeten dit tot een goed einde kunnen brengen."

  Voor Van Aken is het een eenmalige terugkeer naar de Fed Cup, die hij in 2001 met Kim Clijsters en Justine Henin wist te winnen. "Dat is allemaal lang geleden, maar dit voelt toch als thuiskomen. Ik had geen onwennig gevoel. Integendeel, het loopt zeer vlot."

  'Ik zal niet zeggen dat ik de voorbije jaren alle speelsters tot in de details heb gevolgd. Maar tegenwoordig kun je zoveel beelden opvragen dat dat geen probleem meer is."

  "We praten niet meer over Monami"

  Van Aken neemt de taken over van Dominique Monami, die opzij werd geschoven omdat ze niet tevreden waren over haar coaching. "Dat is geen issue meer. We hebben die bladzijde omgedraaid. Het verleden kun je niet herschrijven."

  "Toen we maandag zijn samengekomen, werd er maar over 1 ding gepraat: wat hebben we nodig om zaterdag op ons best te zijn. Met het verleden kunnen we geen punten pakken."

  Zelf omschrijft Van Aken zijn coachingstijl als "taakgericht". "Ik probeer elke speelster anders te benaderen. Een coach moet zich aanpassen aan de speelster en niet omgekeerd."

  In principe wordt het een eenmalige opdracht voor Van Aken. "Dat is de afspraak met de federatie. Na dit weekend zitten we samen met de speelsters om te praten wie de nieuwe kapitein kan worden voor de lange termijn. Ik besef dat ik als 66-jarige daar niet meer voor in aanmerking kom."

  Zege niet nodig voor behoud, "maar we willen top 8"

  België speelt tegen Italië voor het behoud in de Wereldgroep, al wordt die volgend jaar meer dan waarschijnlijk uitgebreid naar 16 teams, waardoor België er sowieso bij zal zijn.

  "Maar we willen hoe dan ook winnen", zegt Van Aken. "Het is een groot verschil of je bij de laatste 8 of de laatste 16 eindigt."