• home
 • video
 • pas verschenen

  Sagan mag op fietspad rijden, Rowe niet: "UCI moet consequent zijn"

  Luke Rowe werd wel uit koers gezet, Peter Sagan niet.

  0 / 0
  Dat het peloton niet op het fietspad mag rijden, is ondertussen wel duidelijk. Luke Rowe werd ervoor uit de Ronde van Vlaanderen gezet, maar Peter Sagan ontsnapte de dans in de Amstel Gold Race. In Extra Time Koers uitte Tiesj Benoot zijn ontgoocheling in de UCI.

  De UCI-regels zijn duidelijk: de renners mogen tijdens de wedstrijd geen gebruik maken van een verhoogd of afgescheiden fietspad. Maar in de praktijk blijkt het reglement moeilijker toepasbaar. 

  In Kuurne-Brussel-Kuurne ontweken enkele renners de kasseien van De Varent in Kaster door voor het fietspad te kiezen. De UCI greep niet in. In de Ronde van Vlaanderen week Luke Rowe (Sky) in de afdaling van de Oude Kwarement uit naar de fietsstrook. Einde koers voor de Britse renner. In de Amstel Gold Race sneed Peter Sagan een hoekje af via het fietspad. De wereldkampioen werd niet bestraft.

  "Sagan haalt er geen voordeel uit. Het mag niet, maar hiervoor zet je hem niet uit de koers", oordeelt Bram Tankink in Extra Time Koers. "Maar dan was het bij Rowe nog minder erg", zegt Tiesj Benoot. "Hij moest wel uitwijken, want anders valt hij. Ook Rowe moest niet uit de wedstrijd worden gehaald."

  "Haal favorieten uit de koers, pas dan maak je een statement"

  Voer voor discussie dus. Volgens Benoot ligt het probleem bij de UCI. "Twee jaar geleden was er voor het eerst veel te doen over de fietspaden. In de Omloop Het Nieuwsblad reed een kopgroep met Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke op het fietspad. Nochtans was er vooraf vijf keer herhaald dat het verboden was."

  "De achtervolgers mochten hun voorbeeld niet volgen en moesten op de kasseien rijden. Daar verliezen ze de koers. Als de UCI zegt dat het niet mag en de beste renners doen het, dan moet je ze uit koers halen. Pas dan maak je een statement."

  "De UCI moet consequent zijn en daar ligt het probleem. En de videoref heeft misschien zelf nooit gekoerst, want dan zou je de situatie met Rowe wel anders inschatten."

  Bekijk hier het pleidooi van Tiesj Benoot: