• home
 • video
 • pas verschenen

  Nog een jonge Belg om in het oog te houden: Indy Boonen trainde met A-kern United

  Het contract van Boonen loopt deze zomer af.

  In 2015 trok Indy Boonen als 16-jarige de deur bij Racing Genk dicht om zijn geluk te beproeven bij Manchester United. Deze week mocht Boonen voor het eerst meetrainen met de A-kern van José Mourinho. "Bij United traint Indy twee keer per dag en zijn er niet twee trainers, maar zeven of acht voor elk specifiek aspect.", zegt zijn vader Jacky Boonen.

  "Geen idee wat Mourinho tegen hem zei"

  Afgelopen maandag en dinsdag moest Indy Boonen zich niet melden bij zijn ploegmaats van de beloften. Hij werd enkele trainingsvelden verderop verwacht. Daar stonden Alexis Sanchez, Paul Pogba en Romelu Lukaku te wachten.

  "Het was de eerste keer dat hij met de voltallige A-kern mocht meetrainen", zegt vader Jacky Boonen, zelf ex-speler van onder meer Lierse, Lokeren en Beveren. "Spelers van de A-kern trainen soms wel mee met de beloften, maar voor Indy was het de eerste keer met de A-kern."

  "Wat trainer José Mourinho of Romelu Lukaku tegen Indy gezegd hebben, weet ik niet. Indy heeft een goed seizoen gespeeld bij de beloften en was ook goed bij de nationale ploeg U19 tijdens de eliteronde voor het EK in Spanje dit jaar. Misschien heeft deze kans daarmee te maken." 

  "De stap van Genk naar United was groot"

  Drie jaar geleden verhuisde het hele gezin Boonen naar Manchester. Niet alles verliep zoals gepland. Vader Jacky ondervond hoe moeilijk het als buitenlander is om een job te vinden in Engeland en jongere broer Seppe kon niet bij United blijven. Uit een botscan bleek dat Seppe niet aan de groeicurve voldeed om doelman te worden bij United.

  Met het hoofddoel, de carrière van Indy lanceren, gaat het wel de goede richting uit. "Alles verloopt zoals we het hadden voorzien. Het vorige en het huidige seizoen zijn heel goed verlopen. Het eerste seizoen was natuurlijk aanpassen. De stap van Genk naar United was groot."

  "Indy is een creatieve, tweevoetige middenvelder. Hij moest bijvoorbeeld beter leren meeverdedigen. Zijn spiermassa is ook een werkpuntje. Die is al toegenomen, maar kan nog beter. Als je talent hebt, moet je op een bepaalde leeftijd een keuze maken over hoe je jezelf beter kan ontwikkelen."

  "Bij Genk moest Indy van 's morgens tot 's avonds naar school en daarna naar de training. Bij United traint hij twee keer per dag en zijn er niet twee trainers, maar zeven of acht voor elk specifiek aspect. Naar school gaat Indy, 19 jaar ondertussen, niet meer."

  "We weten dat doorbreken moeilijker is bij United, dan bij Genk"

  Het gezin Boonen woont ondertussen opnieuw in België. Broer Seppe speelt bij Roda JC. Indy staat op eigen benen en woont in een huis van de club.

  "Ik zou het zo opnieuw doen", zegt vader Jacky Boonen. "We weten dat het voor jonge spelers moeilijker is om door te breken bij Manchester United, dan bij Racing Genk. We zullen zien wat er gebeurt. De club stelt een carrièreplanning op."

  Het contract van Indy Boonen loopt in de zomer af bij United. Dat hij deze week mocht meetrainen met de A-kern lijkt een duidelijke indicatie dat de nummer twee in de Premier League gelooft in de jonge Belg.

  De gelijkmaker van Boonen tegen Manchester City