• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer na Hoei: "Zo groot is het aureooltje van Wellens nog niet"

  Vanendert werd gisteren 3e, Wellens 7e.

  Jelle Vanendert (33) rolde gisteren de rode loper uit voor Tim Wellens (26), maar de meesterknecht van Lotto-Soudal bleek sterker dan zijn kopman. Heeft Lotto ergens een fout gemaakt? José De Cauwer: "Wellens hoeft zich niet druk te maken. Hier is niets aan de hand."

  "Als de ploeg dit scenario had geweten..."

  De rolverdeling bij Lotto-Soudal - Wellens als kopman en Vanendert en Benoot op de tweede rij - bleek achteraf niet de juiste inschatting.

  "Toen ze op de slotklim zaten besefte Vanendert dat hij beter was dan hij gedacht had en voelde Wellens dat hij niet zo goed was als hij gedacht had", analyseert José De Cauwer.

  "Maar toen was het al te laat, want Vanendert was zijn sprint al aan het rijden. Al droeg die wel heel ver, want normaal parkeer je als aantrekker."

  "Wellens zakte zelf door het ijs toen hij eigenlijk moest beginnen. Als de ploegleiding dit scenario had geweten, dan hadden ze wellicht een andere tactiek gehanteerd. Maar dat weet je vooraf natuurlijk niet."

  "Misschien heeft Wellens zichzelf wat overschat"

  "Of Jelle Vanendert vooral zichzelf verbaasd heeft? Ja, toch wel. Op die klim viel het geloof in de kopman een beetje weg en groeide het geloof in zichzelf", gaat José De Cauwer verder.

  "Als er al een fout is gemaakt, dan gaat het over het niveau waarvan Wellens dacht dat hij het had. Hij wordt 7e en dat is goed, maar ik denk dat Wellens ervan uitging dat hij sterker was. Misschien heeft hij zichzelf, samen met ook Dylan Teuns, wat overschat."

  "Mocht dat zondag in Luik weer zo zijn, dan heb je een ander verhaal. Dan neem je dit mee en zal er misschien sneller gecommuniceerd worden. Maar na de Brabantse Pijl dacht men dat Vanendert gewoon knecht was."

  "Zo groot is het aureooltje van Wellens ook nog niet"

  Tim Wellens wilde na de koers niet meteen praten met de media. "Dit was niet de afspraak", noteerden enkele kranten uiteindelijk aan de ploegbus.

  "Dat zegt veel over zijn teleurstelling. Maar hij is niet op de tweede plaats geëindigd. Het zou een groot verschil geweest zijn mocht hij tweede geworden zijn en mocht Vanendert een fout gemaakt hebben. Wellens kon Vanendert gewoon niet volgen."

  "Dat maak je als fietser soms gewoon mee: je gaat naar een berg en alles ziet er nog goed uit, maar plots is het daar niet meer. Dat gebeurt in fracties van seconden en dat kun je niet meer terugdraaien, want het kwaad is dan al geschied."

  En op een beklimming als de Muur van Hoei eindigt iedereen normaliter op zijn plaats. "Natuurlijk. Wellens hoeft zich niet druk te maken. Hier is niets aan de hand. Dat Vanendert uiteindelijk nog voor eigen rekening rijdt, is ook logisch. Hij rijdt ook voor zijn contract en zo groot is het aureooltje van Wellens ook nog niet."

  "Wielrennen is een ploegsport, maar het gaat natuurlijk over individuele contracten"

  Hoe dan ook: Jelle Vanendert komt op het gepaste moment weer boven water. "Ik denk dat hij einde contract is, of daar lijkt het toch op", lacht José De Cauwer.

  "Dan kan ik me voorstellen dat hij nog eens alles uit de kast wil halen. Daar moet je rekening mee houden. Wielrennen is een ploegsport, maar het gaat natuurlijk over individuele contracten."