• home
 • video
 • pas verschenen

  "Coucke bij Anderlecht, dat is een orkaan geweest"

  Stijn De Groote was getuige van de intrede van Marc Coucke in Anderlecht.

  0 / 0
  Voor Pano mocht Stijn De Groote zes weken lang in het spoor van Marc Coucke lopen: van het afscheid in Oostende tot de intrede in Anderlecht. "Coucke was zelfs nog geen voorzitter toen hij alles al in handen aan het nemen was."

  "Hij analyseert snel en neemt afscheid van wat slecht is"

  Als je zes weken lang iemand volgt, dan krijg je een beeld van die persoon. "Mensen denken soms dat Marc Coucke een rol speelt, maar dat is eigenlijk niet het geval", zegt Stijn De Groote. "Hij is de meest flamboyante ondernemer van het land, maar tegelijkertijd is hij iemand die volle bak voort doet."

  "Hij leidt 16 bedrijven en het gevoel dat ik gekregen heb is dat hij heel snel analyseert en zegt wat goed en wat slecht is. En wat slecht is, daar neemt hij afscheid van. Zo denk ik bijvoorbeeld dat voor hem Herman Van Holsbeeck verantwoordelijk is voor wat hij cijfermatig bij Anderlecht heeft gezien."

  "Iedereen waarmee ik gesproken heb, heeft me gezegd: "Hij denkt 7 stappen sneller dan iemand anders." Marc deed in zijn jeugd aan schaken en denksporten en je ziet dat hij heel snel denkt."

  "Daarnaast is hij een atypische ondernemer. De meeste mensen van zijn slag, die leven onder het motto "vivons caché, vivons heureux". Coucke vertelde me: “Bij mij is het eerder "vivons pas caché, et on verra bien”.

  "Zijn beste vriend Bart Versluys zei me: "Als Marc zijn leven zou moeten overdoen en hij zou moeten kiezen tussen topondernemer zijn en topentertainer zijn, dan hij kiest misschien voor dat laatste. Dat is wat hem zo speciaal maakt, hij spreekt de hele waaier van de maatschappij aan."

  "Anderlecht taken by storm"

  Eind februari nam Marc Coucke afscheid als voorzitter van Oostende en zette hij de pet van Anderlecht-voorzitter op. "De manier waarop hij zijn intrede deed bij Anderlecht was onwaarschijnlijk", zegt De Groote.

  "De afspraak was dat hij kwam kijken als supporter en dat hij een rondleiding zou krijgen. Maar vanaf het eerste moment pakte hij het in handen. Hij ging iedereen groeten als nieuwe voorzitter en maakte meteen de analyse wat wel en niet goed is: taken by storm."

  "Zijn intrede in Anderlecht is een orkaan geweest. Dat voel je aan alles en dat heeft iedereen waarmee ik gesproken heb ook bevestigd."

  "Dat is een onwaarschijnlijke verandering van bedrijfscultuur. Vroeger moest iedereen bij Anderlecht rekening houden met de gevoeligheden van bepaalde clans bij de club, maar daar doet Coucke niet aan mee. Bij Coucke is het what you see is what you get. Het kan een beetje cru zijn, maar hij weet wel goed waar hij naartoe wil."

  "Bij Anderlecht zal hij nooit hetzelfde gevoel hebben als in Oostende"

  En waar wil hij naartoe met Anderlecht? Waarvoor heeft hij Oostende verlaten? "Oostende is de club van zijn hart. Hij zal nooit hetzelfde gevoel hebben bij Anderlecht."

  "Maar hij is ambitieus en Anderlecht is de manier om te tonen dat hij het niveau van het Belgische voetbal omhoog kan krikken. Hij wil bewijzen dat hij Anderlecht naar de Europese subtop kan brengen."

  U kunt de volledige aflevering van Pano in het spoor van Marc Coucke herbekijken op VRT nu