• home
 • video
 • pas verschenen

  Huwelijk tussen Bas Dost en Oranje loopt definitief op de klippen

  Dost scoorde maar een keer in het shirt van Oranje.

  Voor doelpunten hoeven ze bij Oranje niet meer op Bas Dost te rekenen. De 28-jarige spits van Sporting Lissabon zet een punt achter zijn carrière bij de nationale ploeg. "Ik ben op het moment gekomen dat ik zeg: tot hier en niet verder. Het werkt gewoon niet."

  Bondscoach Ronald Koeman hoeft Bas Dost geen oproepingsbrief meer te sturen. De spits heeft laten weten dat hij per direct stopt als international en dat al op zijn 28e. "Het is niet goed gelopen bij het Nederlands elftal. Om wat voor reden dan ook", zegt Dost tegen AD Sportwereld. "Ik ben op het moment gekomen dat ik zeg: tot hier en niet verder. Het werkt gewoon niet."

  Dost kwam achttien keer in actie voor de nationale ploeg, waarvan veertien keer als invaller. Hij maakte maar één doelpunt, op 13 november 2015 tijdens zijn eerste optreden als basisspeler tegen Wales. Vorige maand trok hij het shirt voor het laatst aan in de eerste interland onder de nieuwe bondscoach Koeman. Tegen Engeland kreeg hij een basisplaats. Een paar dagen later bleef hij tegen Portugal negentig minuten op de bank.

  Hij keerde naar eigen zeggen doodongelukkig terug na die laatste trip met Oranje. "Dat ik me een week lang echt rot gevoeld heb, heeft de doorslag gegeven."

  De spits die in Portugal liefst 59 doelpunten maakte in 57 competitieduels, wil daarom niet meer uitkomen voor de nationale ploeg. "Zo'n keuze maak je niet als je even een slecht moment hebt. Dat bespreek je met de mensen die dichtbij je staan. Het is ongelooflijk ongelukkig wat er allemaal gebeurd is. En er komt gewoon geen einde aan."

  Koeman: "Ik zag nog een rol voor hem bij de ploeg"

  Dost vertelde de bondscoach persoonlijk over zijn beslissing om te stoppen. "Dat vind ik zeer netjes', zei de bondscoach in gesprek met Ons Oranje. "Ik vind het jammer dat hij stopt. Ik zag zeker nog een rol voor hem bij het Nederlands elftal."

  "Bij mijn start als bondscoach heb ik gezegd dat ik de eerste vier interlands wil gebruiken om spelers en speelwijzen uit te proberen, dus in die zin ligt veel nog open. Maar ik respecteer de keuze die hij maakt, ook omdat ik begrijp dat hij het gevoel al langer heeft."