• home
 • video
 • pas verschenen

  Extra Time tovert konijn uit hoed voor WK: "Hij is beter dan Ciman en Boyata"

  Mag Zinho Vanheusden al dromen van het WK in Rusland?

  Moet Roberto Martinez eens naar Standard gaan kijken? Daar maakte afgelopen weekend Zinho Vanheusden zijn debuut en de jonge Belg maakte meteen indruk op het panel van Extra Time. "Als de bondscoach Ciman zou thuislaten voor deze jongen, dan zou ik dat begrijpen."

  "Hij is zeer zelfbewust zonder arrogant te zijn"

  Franky Van der Elst koos voor het debuut van de 18-jarige Zinho Vanheusden bij Standard als zijn moment van de week. "Die jongen komt net terug na een zware blessure van meer dan zes maanden en hij speelde een schitterende wedstrijd."

  "Hij had amper getraind en had nog maar een helft gespeeld met beloften. Hij heeft heel veel talent en is ook zeer zelfbewust zonder arrogant te zijn. Hij zei: "Ik zet nu een stapje terug om er dan twee vooruit te zetten". Hij wordt ook volgend seizoen nog gehuurd van Inter en wil speelminuten pakken."

  "Wat vooral opvalt, is dat hij vooruit verdedigt vanuit zijn centrale positie. Hij behoudt het overzicht en houdt de bal in de ploeg. Hij wacht niet af, hij durft."

  Het is wel niet zeker of de jongeling in de ploeg zal blijven staan. Luyindama is tegen Anderlecht nog geschorst, maar zal daarna waarschijnlijk opnieuw in de ploeg komen. Koutroubis, die afgelopen weekend ziek was, is ook weer beschikbaar. "Het zou misschien ook niet goed zijn als nu al opnieuw 90 minuten moet spelen."

  "Lijkt me iemand die op het WK gewoon zijn wedstrijd zou spelen"

  Zijn debuut opent volgens de tafelgasten ook perspectieven voor de Rode Duivels. "Hij is beter dan Ciman en beter dan Boyata", vindt Filip Joos. "Het is misschien ridicuul om het na één match te zeggen, maar tegelijk, stel dat er op het WK iets gebeurt achterin. Wat hij liet zien, is toch zeer zeldzaam op Belgisch niveau."

  "En als ik jou en Gert Verheyen over hem hoor, zijn jullie er toch echt van overtuigd dat hij iemand is voor de nationale ploeg?"

  Van der Elst: "Ik ben echt benieuwd waar hij zal eindigen. In die twee jaar dat ik bij U19 ben geweest, was hij de speler met het meeste overtuiging. Hij is ook meteen doorgeschoven naar  de beloften. Daar heeft hij nog maar een wedstrijd kunnen spelen, maar hij was meteen de beste. Dat hij dit op termijn zal bevestigen, daar ben ik van overtuigd."

  Ook Peter Vandenbempt ziet wel iets in Vanheusden. "We hebben nood aan centrale verdedigers die kunnen voetballen. Hij lijkt me ook iemand die op een WK gewoon zijn wedstrijd zou spelen. Hij blijft rustig. Na zijn match bij Standard gaf hij ook een ontwapend eerlijk interview. Hij was goedlachs en nog heel open en ongerept. Hij gaf me ook een hand. Origi had dat ook."

  "Origi was vier jaar geleden ook een konijn uit een hoge hoed", zegt Joos. "Hij moet dit niveau natuurlijk nog bevestigen in de play-offs, maar als Martinez Ciman zou thuislaten voor deze jongen, dan zou ik dat begrijpen."