• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Reactievermogen Valverde kost Wellens misschien zege of podium"

  "Met Benoot erbij had Lotto-Soudal het spel van Astana kunnen spelen."

  Michel Wuyts blikte in Sportweekend terug op de Amstel. "Michael Valgren Andersen heeft zich 4 jaar opgeofferd voor Contador, Nibali en Aru, maar komt in het Astana "new look" tot volle ontbolstering." En wat met de Belgen? "Wellens mag tevreden zijn en ik zou Benoot nog niet afschrijven voor Luik-Bastenaken-Luik."

  "Valgren Andersen zou net onder mijn rijtje favorieten gestaan hebben"

  Was Valgren Andersen een verrassende winnaar of niet? "Ik zou hem in elk geval niet bij mijn 10 sterrenfavorieten gezet hebben, hij zou daar net een rijtje onder gezeten hebben."

  "Maar je kunt hem natuurlijk niet helemaal uitschakelen. Het is een jongen die zijn voorbije 4 jaar opgeofferd heeft voor Contador, voor Nibali, voor Aru. In het “Astana new look” komt hij tot volle ontbolstering."

  "Zie maar de manier waarop hij de Omloop wint: dat is profiteren van de aanwezigheid van ploegmaats, maar dan zeer pienter en intelligent het juiste moment kiezen - daar heeft hij een neus voor – en het gladjes afwerken."

  "Dat deed hij ook in de Amstel: optimaal geprofiteerd van het werk van ploegmaat Fuglsang en dan Kreuziger, intrinsiek al trager, gewoon weggewezen."

  "Ik stel vast dat hij op zijn 26e de vaandrig is van de jeugd die uit Denemarken komt. We hebben ook Mads Pedersen, de tweede van de Ronde. Met Mads Würtz Schmidt (Katjoesja, red) komt er nog eentje en er komen er nog een paar aan."

  "Valverde was de beste man in koers"

  Tim Wellens was de beste Belg op plaats 6. Maakte hij een cruciaal foutje door Andersen uit het oog te verliezen? Wuyts twijfelt: "Hij was zelf al een paar keer ten aanval getrokken. Ik vond hem niet echt prominent op de bergjes, zeker niet superieur."

  "Maar ik vond het wel goed dat hij tot 2 keer toe voor de aanval koos. Maar als hij ging, kreeg hij onmiddellijk een reactie van Valverde. Dat was naar mijn gevoel de beste man in de koers."

  "Valverde moet met argusogen gekeken hebben naar de Brabantse Pijl. Hij werd in het verleden al een paar keer verslagen door Tim Wellens en hij durfde het niet aan om die te laten gaan."

  "Het reactievermogen van koning Valverde kost Wellens misschien wel een overwinning of podiumplaats. Maar uiteindelijk mag Wellens met een zesde plaats tevreden zijn.”

  "Ik zou Benoot nog niet afschrijven voor Luik-Bastenaken-Luik"

  Tim Wellens en Lotto-Soudal rekenden ook op Tiesj Benoot. Maar diehad een offday. “Ik heb het nagevraagd en hij voelde zich goed op de Fromberg en op de bergjes voor de Eyserbosweg. Toen liepen de benen doodgewoon leeg. Dat kan gebeuren."

  "Men zal een oorzaak moeten zoeken bij Lotto, maar ik zou hem toch niet afschrijven voor bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-Luik. Dat is een koers die hem zeker moet liggen. Mocht Benoot wel zeer goed geweest zijn, waren ze met zijn tweeën geweest in de finale. Dan konden ze mee het spel spelen dat Astana de overwinning heeft opgeleverd.”

  Ter afronding: de mannen van de kasseiklassiekers werden overvleugeld. Is de combinatie niet meer te doen, tenzij je Sagan heet? “Dat hangt er vooral vanaf wanneer je begint. Als dat in de Omloop annex Kuurne is, begin je aan een periode van 6 weken hoogvorm. Dat kan niet, daar zit een verval op."

  "Bij Sagan kwam dat er niet, want die is er later aan begonnen. Die kwam vanaf zijn berg op de Sierra Nevada en begon in de E3, waar hij tekortkwam. We hebben hem wel zien groeien: Gent-Wevelgem won de wereldkampioen met zijn sprint, Roubaix met een lange aanval."

  "In de Amstel was hij met Valverde de beste man in de koers, maar de Amstel is heel moeilijk te winnen en het is er steeds moeilijker om te schitteren voor de kasseimannen. Maar dat is al een aantal jaren zo.”